Aegina

D

e Saroniska öarna är sex stycken (i alla fall de bebodda) och ligger i den Saroniska bukten utanför det grekiska fastlandet – under Attika och bredvid Peloponnesos.

Aegina är en av de större öarna och ligger bara cirka 25 kilometer utanför Aten. Om man tar den stora färjan som även har plats för bilar så tar turen lite över en timme från Pireus medan man kan ta de så kallade ”delfin-båtarna” som bara kan ta passagerare men är snabbare. Då är man framme på bara en halvtimme. Det är just kanske på grund av den närheten till Aten som många atenare har sommarhus på Aegina och ön är en av de få grekiska öar med turism året runt.

Ön är bergig och över 80 km² stor. Som sagt må Aegina vara en av de större öarna i området men man kan smidigt köra runt ön på en dag. Huvudorten kallas för Aegina stad och ligger på öns västra kust. När man åker båt till Aegina kan man välja antingen Aegina stads hamn eller Agia Marinas hamn (färre avgångar till den hamnen). Den förstnämnda har under de senaste åren blivit större och smidigare och om ni frågar mig så är det Aegina stad man vill bo i som besökare. Det är där allt händer! Den lilla Agios Nicholaos kyrkan och de neoklassiska byggnaderna vid strandpromenaden välkomnar de som kommer till Aegina med båten. Här finns allt man kan behöva och allt man tycker om att göra samlat på ett och samma ställe: tavernor, restauranger, barer, cafeer, gågator med affärer, stränder mm. Det bästa sättet att lära känna Aegina stad och allt den har att bjuda på är att till fots vandra runt i alla små gränder. Prova gärna att äta på en av fisktavernorna på bakgatorna för en genuin upplevelse!

Varje September månad hålls öven här Aeginas årliga Pistachnöts Festival. Ön är en av Greklands om inte Europas största pistachnöt-producenter och firar det med en fyra dagar lång Festival då Aegina Stad fylls av kiosker där producenter av pistachnötter men även av andra lokala produkter (tex honung, getost och likörer) får visa upp sig. Under dessa dagar bjuder även Festivalen på konserter, teaterföreställningar och annat kul för stora och små.

Aegina stad, men även hela ön, har en lång historia vilket många gamla byggnader står som bevis för. Aegina stad var faktiskt Grekland första huvudstad mellan 1827 till 1829!

Aegina stad har också mycket att bjuda på för de av er som älskar historia och arkeologi. Innan båten än nått hamnen möts man av det imponerande Apollo Templet eller Kolona som byggdes ca 500 år f.Kr. och fortfarande ståtligt står på en höjd endast en fem minuters lång promenad från hamnen. Där kan man också finna ett Arkeologiskt museum.

På ön Aegina finns även många sevärdheter som t.ex:

Afaiatemplet som ligger inom ett helgedomskomplex helgat åt gudinnan Afaia ca 20 minuter och 13 km från Aegina stad mot staden Agia Marina. Templet ligger på en cirka 160 meter hög och lummig topp omgivet av pinje träd på östra delen av ön och byggdes omkring 500 f.Kr. Det är värt ett besök både p.g.a. av det ståtliga templet men också p.g.a. utsikten man har här uppifrån. På en klar dag sägs det att man kan se både Akropolis klippan med Parthenon templet samt Poseidon templet i Sounio från Afaiatemplet. Det sägs att dessa tre tempel skapar en helig antik triangel.

Aeginas arkeologiska museum som var det första museet att öppna i Grekland år 1828 efter den grekiska revolutionen år 1821. Museet är öppet året om och från morgon till eftermiddag. Det har väldigt fina samlingar både från Afaiatemplet och andra ställen på ön och Grekland.

Agios Nektarios klostret som är ett väldigt stort kloster och ligger på vägen som tar en till Agia Marina från Aegina stad, i mitten av ön ca 6 km från Aegina stad.

Markelos tornet i Aegina stads centrum. Ett fint och väldigt speciellt gammalt torn som byggdes runt början på 1800-talet som år 1826 användes som bas för den dåvarande regeringen som uppstod precis efter den grekiska revolutionen. Det rödfärgade och höga tornet är lätt att hitta och omges av en liten park som på sommrarna ofta blir en utställningsplats för konstnärer. Just i närheten finns också Aegina stads öppna sommarbiograf!

Förrutom Aegina stad rekommenderar jag att ni som besöker ön också tar er till den mindre ”städerna” Agia Marina och Perdika. Båda ligger vid havet men Agia Marina är mer av en turistort (hit kommer många charter-resenärer under turismens högsäsong) med allt vad det innebär medan Perdika är mer av en fiskeby – liten och lugn med mysiga små tavernor.

I Agia Marina finns en mycket fin sandstrand som dock kan vara ganska full av folk under sommarmånaderna.

En fin strand för ett dopp finner man även i Marathonas som ligger väldigt nära Aegina stad. Där finns mängder av beach-barer som serverar både dryck, mat och glass! Här kan man stanna hela dagen om man så vill.

Var ska man då bo om man besöker denna fina ö? Det finns många fina hotell både inne Aegina stad (och tro inte att vi pratar om en stor metropol, utan det här är en typisk ö-stad) och lite utanför den på gåavstånd. Jag har två favorithotell som jag vill dela med mig av.

Rastoni Guest House som ligger ca 7 minuters gångavstånd från Aegina stads strandpromenad är ett väldigt trevligt hotell med ett tiotal rum och egen parkering. Alla rum, som är rymliga och fina, ser ut mot en härlig trädgård med alla sorters växter som trivs i medelhavsklimat. Här ute under trädens skugga kan man också äta sin frukost eller bara koppla av. Ägaren och personalen är mycket trevliga och hjälpsamma och man känner sig verkligen som hemma på Rastoni Guest House. Leta upp det!

Afrodite Art Hotel som ligger på en bakgata vid hamnens höjd, ca 5 minuters promenad från Aegina Stads centralaste gågator, är ett nyrenoverat familjehotel som erbjuder fantastiskt fina rum till ett bra pris. Hotellet ligger på en tyst bakgata och har en fin liten gård där en enkel men god frukost serveras varje dag.

Om ni ska ta med er hem något från Aegina så ta med er pistaschnötter. Pistacherna från Aegina anses som sagt vara de bästa i hela Grekland och här produceras hela 2.700 ton varje år. Det finns flera olika permanenta stånd på strandpromenaden som erbjuder allt man kan tänka sig på pistaschnötter – glass, smör, marmelad, skorpor – ja allt man möjligtvis kan tänka sig.

Allt som allt så är den här underbara ön en liten pärla. Aegina ligger så pass nära Aten att man kan ta en heldagsutflykt hit utan att behöva sova över på ön men ändå se det allra viktigaste och även hinna med sol och bad. Men jag rekommenderar att ni stannar här minst ett par dagar för att ta in allt som ön erbjuder.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.