Atens Olympiska område – O.A.K.A

Som bekant anordnade Aten sommar-OS 2004. I samband med det genomgick staden en stor upprustning: En helt ny flygplats byggdes, tunnelbanesystemet utökades med två nya linjer (den röda och den blåa) och givetvis var stora idrottskomplex tvungna att byggas, främst här i Aten men också på platser utanför huvudstaden.

Irini – ett område i Atens nordligare delar som tillhör kommunen Marousi- blev skådeplatsen för merparten av tävlingarna. Här byggdes bland annat en stor friidrottsarena med plats för 85.000 åskådare, en basketarena, en simarena plus en för simhopp och en velodrom. Allt detta ritades av den spanska arkitekten S. Calatrava och kallas för O.A.K.A, alltså Atens Olympiska område.

Vid en första anblick ser detta enorma område idag väldigt nedgånget och slitet ut. Vilket det också är. Omsorgen för det här arena-området är inte den största. Där det en gång var öppna grus-och asfaltsytor växer det nu ogräs och mindre träd. Men detta är bara på utsidan. Samtliga arenor är faktiskt i bruk. På friidrottsarenan spelas det fotboll då AEK Aten har denna arena som sin hemmaplan sedan ett par år tillbaka. I simbassängerna simmas det och hoppas. AEK Atens basketlag spelar sina matcher i basketarenan och många ungdomslag har även denna arena som sin. Trots att området är nedgånget används det till allra högsta grad.

Hit är det många som kommer för att motionera eller gå en promenad med hunden på den väldigt stora öppna ytan som finns mellan de olika arenorna. Om man vill ta sig runt hela ytan får man vara beredd på att ett varv är ca 2,5 km långt. Så det finns gott om utrymme för massa olika aktiviteter: Springa, cykla, promenera etc.

På sommaren brukar det ofta vara konserter här. T.ex. har U2, Rolling Stones och Red Hot Chilipeppers spelat här men också musikfestivaler som The Color Festival anordnas här. Se länk: http://www.oaka.com.gr/category/activities/events/?lang=en

Från det Olympiska området är det nära till två stora shoppinggallerior: Golden Hall och The Mall varav den förstnämnda har ett lite mer lyxigt utbud medan The Mall är den typiska gallerian med allt vad det innebär. Med sina fyra våningar rymmer den affärer för alla smaker samt en bio, en restaurangdel och en nöjeshall med biljard, bowling och spelhall.

Att ta sig hit: Med den gröna linjen i riktning mot Kifisia och gå av vid stationen Irini. Från centrala Aten tar det ca 35-45 min.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.