Marathonas

Grekland är fullt av antika lämningar som vittnar om dess rika historia. Främst tänker vi på de imponerande marmortempel som byggdes för att ära gudarna och som ännu idag fortfarande finns att skåda och beundras över. Det finns också historiska platser som haft stor betydelse för grekerna men som inte syns lika tydligt i landskapet. En sådan plats finner vi i Marathonas.

Vid Marathonas (eller Marathon) år 490 f.kr äger ”Slaget om Marathon” rum som stod mellan den atenska armén och den persiska krigshären. Den sett till antalet kraftigt underlägsna atenska armen lyckas mot alla odds besegra perserna. Efter striden skickar Kung Miltiades en soldat vid namn Pheidippides till Aten för att berätta nyheten. Han springer hela vägen från Marathon till Aten vilket är inspirationen och födelsen till dagens Maratonlopp som vi känner det och som anordnas över hela världen.

En påminnelse av slaget utgörs idag av en minnessten av marmor som står på den plats där det en gång i tiden fanns en gravhög till hyllning för de 192 atenska soldaterna som dog under slaget vid Marathon.

Marathondammen:

Marathondammen byggdes åren 1926-1929 och fungerade som vattenförsörjare för Aten i 30 år. Dammen nämns ofta som att den hade stor påverkan gällande moderniseringen av Grekland. Idag har dammen, som också kallas för Lake Marathon, ingen funktion trots att den fortfarande är vattenfylld. Dammen designades för att vara en symbol för det antika Grekland, främst för Aten och som en påminnelse för Slaget vid Marathon. Vid dammen finns occkså ett café och restaurang där man kan sitta och blicka ut över det imponerande landskapet som byggnationen skapat.

I Marathonas-området finner vi även en av Attikas största badstränder som under sommarmånaderna kryllar av atenare som tar sig hit för ett dopp. Schinias-stranden är en väldigt fin sandstrand med inte alltför djupa vatten där både små och stora kan trivas. Här på stranden finner man beach-bars, vattensporter och tavernor vilket gör Schinias till en strand dit man kan åka på dagsutflykt. 15 meter från vattnet finns även en tät pinjeträds-dunge där man kan finna gott om skugga under de varma sommardagarna. Men åk gärna lite längre, även till den lilla stranden vid Agia Marina-hamnen, där båtar går till Styra på Evia-halvön som ligger mittemot. Stranden kanske inte är så stor men vattnet är turkosblått och här har man faktiskt en känsla av att vara väldigt långt från storstaden. Det finns även här en liten taverna precis vid vattenbrynet.


Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.