Chalandri

En 20 minuters resa norrut från Atens stadskärna med tunnelbanan (blåa linjen) hittar vi Chalandri, en ganska så nybyggd förort till Aten med drygt 75.000 invånare som sprudlar av liv varje timme på dygnet. I antikens Grekland hette området som Chalandri idag består av ”Flya” och det var faktiskt den berömda grekiska tragediförfattarens Evripides hemstad.

Om du inte är bra på att fickparkera är Chalandri inte ett bra alternativ att komma till med bil. Här finner du dock allt från bra shoppingstråk till barer och caféer för alla smaker och plånböcker. Det är nog därför Chalandri är ett av atenarnas favoritställen. Varenda liten gata är full av affärer och caféer. Alla små gågator och korsningar gör att man lätt känner sig lite förvillad. Ett bra riktmärke att ha med sig i bakhuvudet är den stora kyrkan Agios Georgios. Den ligger centralt vid ett större torg med uteserveringar och en liten park. Tunnelbanan ligger bara en kort promenad bort.

I Chalandri finns även ett stort grönområde som heter ”Rematia Chalandriou” där man kan promenera bland de många pinjeträden. Här hålls även en festival varje sommar med teater- och musik-föreställningar.

-The Local Pub:

För öl-älskare och för er som vill testa på en pub med karaktär rekommenderar Untraveled ”The Local Pub”. ”The Local Pub” har ett brett sortiment av öl från alla möjliga länder och allt som hör till en äkta pubs utbud. Lägg därtill en härlig atmosfär som gör att du får känslan av att du är på de brittiska öarna för en stund. Här kan man även se på fotboll på tv som på en vanlig engelsk pub. Har ni tur stöter ni också på ”The Local Pub’s” maskot: Emma. En Bulldog som går runt och hälsar gästerna välkomna eller rentav gör er sällskap under tiden.

-Caféer/Barer:

9Beta: Café/bar i industriell stil känd för sina goda drinkar och sina udda juicer och téer. På kvällstimmarna förvandlas det här undangömda, men alltid välbesökta stället, till en bar med allt vad det innebär. Här serveras även ”finger food” och tilltugg.

Spiti Cocktail Bar: En väldigt känd coctail-bar. Här serveras några av Atens godaste coctaildrinkar och här hålls även olika evenemang som ”street food”-kvällar, live-spelningar och dj-kvällar. Till Spiti Coctail bar kan man komma och ta en enkel drink med tilltugg eller dansa loss i den mindre bar-delen som ofta är proppfull på helger.

Theory bar: I en liten galleria med affärer mitt i shoppingens Chalandri ligger det här helt undangömda caféet/baren som dock alltid myllrar av folk. Det är lätt att förstå varför då inredningen är magisk och halva stället utgörs av en mysig liten trädgård där man på från vår till sen höst kan sitta och avnjuta sitt kaffe eller sin drink.

Melouk: Här är de specialister på den grekiska traditionella sötsaken som kallas ”Loukoumades”. Det är i stort sätt små friterade donut-bollar som serveras med honung eller med annat gott. Melouk är öppet från morgonen till sent på kvällen och serverar allt från kaffe till coctails. Det roliga är att på kvällen får man inte chips eller nötter med sin drink här. Man får en underbart god liten skål med ”mini-Loukoumades”. Värt att besöka!

-Mat:

Penny Lane: På andra sidan det ovannämnda caféet 9Beta finner du Penny Lane. Ett mathak som är suveränt för bland annat brunch-älskaren. Här kan man njuta av goda pizzor och hamburgare men även fish and chips!

Koi: Bästa sushin i stan! Koi har många restauranger runt om i stan och i Chalandri hittar man en av dem. Mycket bra priser och mycket färska ingredienser.

”Taverna tou Manoli”: Traditionell grekisk taverna i utkanten av Chalandri. Mycket hemtrevlig miljö där man får serverat gott kött grillat på kolgrill och en massa andra tilltugg. Tro det eller ej men här har både Sex Pistols och Depeche Mode ätit middag efter deras konserter i Aten.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.