En dagstur till Delfi och Arachova

Grekland är fullt av antika tempel och teatrar, se bara på det världskända Parthenon på Akropolisklippan i Aten eller på den stora Epidauros-teatern. Fast vi själva besökt de flesta stora arkeologiska platser landet har att erbjuda så var den här turen till Delfi en alldeles unik upplevelse.

Från Aten finns det många sätt att ta sig ut till Delfi som ligger ca 180 km från huvudstaden. Om man inte vill hyra bil – vilket är något vi dock rekommenderar då man får njuta av allt i sin egen tid – så kan man ta bussar som går dagligen till den lilla skidorten Arachova från Atens busscentral för en liten slant och därifrån är det sedan väldigt nära till Delfi (ca 9 km). Man kan alltså lätt ta en taxi dit för några få euro.
Vi körde som sagt till Delfi, ut på den stora nationella vägen (Kifisou) mot staden Lamia och sedan svängde vi av mot Delfi och Arachova. Det är skyltat bra hela vägen så bilfärden är lätt och tar drygt 2 timmar från Aten.

Det man slås av direkt när man svänger av den stora vägen mot Arachova, är naturen! Höga och lummigt gröna berg välkomnar en till dessa glest bebyggda områden. Vi säger det än en gång: Grekland är grönare än man tror! När man kommit upp en bit på bergen så är vyerna slående! Man kan lätt förstå varför de antika Grekerna valde denna plats för att bygga Delfi som hade en sådan viktig betydelse för den antika världen.
Delfi var känt som ”världens mittpunkt” där himmel och jord möttes och där fanns oraklet som man kunde vända sig och få svar på alla möjliga frågor vare sig man var rik eller fattig.

När man kört förbi staden Arachova, som vi kommer återkomma till senare, så är det bara några minuters biltur ner till Delfi som sagt. Inträdet till templet och museumet är 12 euro för vuxna och 6 euro för pensionärer och studenter. Det ligger en magisk aura över det här stället då det ligger amfiteatriskt på berget Parnassos och man går uppåt berget för att se alla tempel, speciellt Apollontemplet som en gång var den viktigaste heliga platsen i den grekiska världen, andra byggnader, teatern och stadion som bägge kunde rymma tusentals åskådare.

Utsikten är rent sagt unik med alla berg, slänter och dalar som är klädda i tät skog så lånt ögat kan nå. Det är värt varenda slant och timme att vandra runt på de små stigarna som leder uppför berget samt att besöka museet som i sina 13 salar har en otrolig samling av skulpturer och annat som hittats i trakterna. Här finns också ett fint litet cafe där man kan ta en välbehövd paus.

Men en dagstur i de här trakterna behöver inte börja och sluta med ett besök av Delfi. Som vi sa tidigare så åker man förbi staden – och populära skidorten under vintermånaderna – Arachova. Vi rekommenderar att ni stannar till här och tar en lunch eller fika eller varför inte stanna längre då staden har många fina hotell och pensionat? Arachova är en riktig pärla och ligger 1046 meter högt upp över havet på Parnassos berget och ser ut över dalgångarna långt där under. Arachova klättrar liksom upp på berget med sina många och trånga stenbelagda gränder som kantas av fina traditionella stenhus. Staden smyckas också av en klippa med ett klocktorn på som byggdes år 1860.

Den här pittoreska staden har lite över 2000 invånare och är faktiskt en kosmopol med nattliv och många barer och restauranter som är öppna året runt men som så klart är som fullast under vintermånaderna då många atenare bland annat kommer hit för att åka skidor.

På vägen tillbaka till Aten, om ni nu kommer därifrån eller ska ditåt, kan ni även stanna till vid den större staden Levadia som tydligen har Greklands godaste kött! Men mer om det i ett framtida inlägg…

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.