En weekend i Messinia – Peloponnesos

Ni som har varit på Peloponnesos tidigare vet hur otroligt vacker denna halv-ö är. Till er som ännu inte haft möjlighet att ta er till Peloponnesos hoppas vi verkligen att ni får den möjligheten snart. Här finns allt man kan önska sig: Vacker natur, större städer och mindre byar, höga berg, djupa dalar och otroliga stränder samt ett stort utbud av arkeologiska-och historiska platser.


Untraveled tog en helg på sydvästra delen av Peloponnesos, närmare bestämt i den pittoreska kuststaden Finikounda som tillhör distriktet Messinia. Finikounda har endast 700 ”året runt-invånare” men under sommarmånaderna fylls staden på med besökare, främst greker men även turister från hela världen kommer hit för ta del av denna mysiga stad. Från Finikounda är utgångsläget bra om man vill utforska andra delar av Messinia (som vi såklart gjorde!) och som du kan läsa mer om här nedan.

Vi började resan mot Finikounda på fredagskvällen p.g.a arbete (japp, vi har vanliga jobb… än så länge i alla fall) och från Aten tog det oss ca 3-4 timmar att komma fram så vi var framme ganska sent på kvällen. Men det var inget problem med att köra på kvällen då det är motorväg som gäller nästan hela vägen. Sträckan är dock ändå väldigt trevlig. När man väl passerat Korinth och man gör entré på Peloponnesos märker man att naturen ändras fort: Vägen kantas omgående av höga berg och djupa dalar där olivträden breder ut sig. Och vi åkte dessutom rätt mot solnedgången så det gav det hela en extra guldkant!

När vi väl var framme i Finikounda var klockan nästan 23 som sagt. Vi var trötta och hungriga efter en dags arbete och en lång biltur så vi tog oss ner på stadens promenadstråk för en enkel men ack så god souvlaki. En perfekt måltid efter en lång dag och en perfekt uppladdning inför lördagens plan: En tur i staden Methoni och den vackra stranden ”Voidokilia”.

Voidokilia (som på svenska betyder tjurmagen) är en halvmåneformad strand som ligger i ett naturskyddsområde. Precis intill denna vackra strand finns dessutom ett viktigt habitat för fåglar- Gialova Lagoon. Vid en första anblick är det svårt att ta in hur vacker den här platsen är. Den känns nästan surrealistiskt att naturen kan skapa något sådant på egen hand. Man möts av det turkosblåa vattnet, den vita stranden och vid inloppet till bukten reser sig två mäktiga klippor som utgör en pampig entré för den som väljer att komma hit med båt. Det är dessutom helt gratis att spendera sina dagar på Voidokilia och det innebär att det inte finns några solstolar eller parasoller att hyra. Så ha med något att ligga på och något att få skugga ifrån om solen skiner för starkt. Precis som stranden är havsbotten av finkornig sand och det är också ganska långgrunt.

De första timmarna spenderades med att varva strandhäng med svalkande dopp. Men sen tog rastlösheten över så vi bestämde oss för att bestiga en 50 meter hög sanddyn. På förhand kändes det som en bra idé. Och även efter var det en bra idé! Men under tiden kändes det som en dum idé. Sanden brände ordentligt på fotsulorna, solen stekte på bra och det var jobbigt för hela kroppen. Men som sagt: det var värt mödan! Härifrån fick vi fantastisk utsikt över hela området och om möjligt blev Voidokilia ännu vackrare.

Efter ett par timmar på Voidokilia bestämde vi oss för att ta oss till den lilla staden Methoni som låg ca 25 km från stranden mot Finikounda. Methoni är mest känt för sin enorma och välbevarade medeltida borg som omges av en stor och djup vallgrav (dock inte vattenfylld idag). Borgen har öppet för besökare till en avgift. Exakt hur mycket det kostar vågar vi inte ge oss på att säga då vi inte gick in. Vi strosade runt området vilket räckte gott och väl. Borgen är vackert placerad intill havet och i sommarskrud med solen som lyser på och färgar havet ljusblått är den slående. En kort promenad bort från borgen ligger stranden och ett väldigt mysigt torg med flertalet tavernor och caféer. Här märker man direkt att priset på en fullstor lunch är billigare än på tex öarna. Vi betalade endast 21 euro för mycket god mat för två personer, en grekisk sallad plus dryck. Den strand som finns i Methoni är nog inte den finaste men den duger absolut för att slå ihjäl ett par timmar på. Det är en lång strand av packad sand vilket gör att det blir lite hårt att ligga på om man inte har annat än en handduk. Det är en långgrund sandbotten med väldigt klart och fint vatten.

Efter ett dopp och lite soldyrkning åkte vi den korta sträckan tillbaka till vårat boende i Finikounda som ligger endast 10 km bort från Methoni för lite vila innan vi begav oss ut för att göra Finikounda en lördagkväll!

Finikounda utstrålar den där härliga grekiska känslan man ofta får när man hamnar i en sprudlande liten stad på någon av öarna. En lång huvudgata går rätt igenom staden där båda sidorna kantas av tavernor med utsikt ut mot havet, mindre butiker som säljer kläder, lokalproducerade produkter och souvenirer samt caféer. Längs med strandkanten och hamnen ligger många mysiga tavernor och caféer. Ibland så nära att om man sträcker på benet går det att doppa tån i havet. Vi bestämde oss för att köpa med oss souvlaki (igen) och gå till piren för att äta. Vi satte oss och dinglade med benen från piren och som på beställning började ett gäng gatuartister uppträda precis intill oss. Medan en spelade gitarr och sjöng rockballader dansade en gycklare runt och snurrade på eldklot i snören. Sakta men säkert drogs många ut hit till piren för att lyssna och se! Med mat i magen och kroppen fylld med energi efter gycklareld och musik strosade vi promenadstråket upp och ner innan vi satte oss och tog en drink på en bar precis vid strandkanten. Bra avslut på en bra dag!

På helgens sista dag bestämde vi oss för ett lugnare schema innan vi började köra mot Aten igen. Vi vecklade ut våra handdukar och liggunderlag på Finikoundas väldigt fina strand och låg där och jäste och badade i några timmar. På vägen hem hade vi nämligen bestämt oss i förväg för att stanna till i den lilla staden Koroni och vi ville få gott om tid att spana in staden.


Koroni, med sina ca 1,400 invånare, är en väldigt trevlig hamnstad och stadens kändaste landmärke och sevärdhet är – precis som i Methoni – en gammal borg som byggdes på 1200-talet av venetianerna. Längs med hamnkanten finns många cafeér att välja mellan och vi slog oss ned på ett trevligt ställe precis intill havskanten och drack varsitt freddo-kaffe. Bredvid oss stod två små grabbar och fiskade. Vi tittade på dem med stort intresse då dom drog upp större fiskar mellan varven! När kaffet var uppdrucket tog vi en promenad i staden och utforskade de mindre gatorna inne i stan som klättrar brant upp på berget som staden är byggd på. Nu var vi här på en söndag vilket innebar att tempot var lägre och många affärer höll stängt. Dock märkte vi enkelt att Koroni är en väldigt vacker stad som har mycket att erbjuda: en imponerande borg, fin hamnpromenad, härliga små gator och en fin strand! Detta fick bli helgens sista stopp. Nu satte vi sikte på motorvägen som skulle ta oss hem till huvudstaden som låg 3 timmar bort.

En weekend-resa i Grekland behöver inte vara så dyr och sanningen är den att när vi kom hem och såg över våra ekonomier så konstaterade vi att vi ine spenderat mer än ca 3000 kr på hela resan och det inkluderat hotell för två nätter och bensin och tullar för resan dit och tillbaka! Det betyder alltså att det till och med kan bli billigare för en om man väljer att åka till ett sådant ställe med buss till exempel.

Grekland har så många fina ställen att bjuda på som har allt som öarna har till ett ännu bättre pris. Peloponnesos är ett sådant alternativ och med charterflygen som åker ner till Kalamata från Sverige blir dessa platser ännu mer lätta att besöka. Så utforska möjligheten och välj att besöka det grekiska fastlandet om ni inte redan gjort det och vi lovar att ni kommer förälska er.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.