Exarchia

Exarchia är ett tätbebott område i centrala Aten. Ja mer centralt går inte att hitta helt enkelt. Det gränsar med den historiskt kända Nationella Tekniska Högskolan. Det var den här universitetsbyggnaden som tusentals studenter och arbetare ockuperade 15-17 Noevember 1973. Ett uppror som blev början på den 7-åriga juntans fall i Grekland.

Exarchia har genom tiderna varit ett område där många författare, politiker och andra betydelsefulla personligheter bott. Det kanske är just därför området präglas av en hög politisk aktivitet samt av många bokaffärer och bokförlag. Det första man märker när man sätter sin fot här är de många graffitimålningarna på husfasader och väggar. Vissa är fantastiska och andra inte så fantastiska, men de ger sannerligen en alldeles speciell karaktär till området. Här blandas trafikerade gator med gågator och 1800-talshus med nyare byggnader.

Runt det centrala Exarchia-torget hittar man många caféer och snabbmatsställen men om vi ska var ärliga så är det kanske inte det mest inbjudande stället att sitta på. Tyvärr så drar det här torget till sig lite udda och ibland faktiskt lite obehagliga typer. Prova istället att ta er till gågatan Valtetsiou (ligger precis intill torget) för en bit mat på den välkända tavernan ”Rozalia” med sin fina trädgård.

Många har beskrivit Exarchia som Atens bohemiska område, andra som ett ställe för heavy metal-fans. Här blandas punkare, rockare, hipsters, anarkister och poeter samtidigt som polisstyrkor står och vaktar olika partiers och politikers kontor dygnet runt.

En sak är säker. Exarchia kanske inte passar alla smaker men det är äkta och enligt Untraveled så är det absolut värt ett besök.

Hur ska man då hitta hit? Lugn, det är lättare än du tror. Runt Exarchia-området finns det många ändhållplatser för bussar samt de lite speciella trolley-bussarna man kan se runt om i staden (lila bussar som drivs genom el som de får genom kablar de har på taket). Ganska nära området finner man även de centrala tunnelbanestationerna Panepistimio (röda linjen), Omonia (röda och gröna linjen) och Victoria (gröna linjen).

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.