Koukaki – en av Atens ”up and coming areas”

Ni som har varit i Aten tidigare har säkert gått runt i de turistiska äldre delarna av staden Plaka och Monastiraki som ligger strax under Akropolisklippan. Visste ni om att det precis brevid Akropolis finns ett annat område som heter Koukaki och som för varje år som går blir allt trendigare?

Koukaki börjar där Akropolis slutar och har den stora och stökiga vägen Syggrou som sin naturliga gräns. Man kan säga att området ligger precis emellan de två metro-stationerna Akropolis och Syggrou FIX på den röda linjen. Det här området har gått från att vara ett vanligt studentområde – pga Univeritetet Panteion som ligger här – med många äldre och lite tråkiga höghus, till att bli en av Atens trendigaste, konstnärligaste och ”up and coming areas”.

Koukaki har en viss charm med blandningen av höga, fyrkantiga 60-tals hus och mycket äldre neoklassiska byggnader. Området har även en viss lutning då det är byggt på kullen Filopappou så många vägar går uppåt eller har trappor upp mot kullen som är känd för sina vackra vyer. Koukaki har även blivit känt för sin speciella aura och familjära natur. Här finns det många cafeer, tavernor, hotel och mindre affärer men samtidigt så behåller Koukaki en viss småstadscharm där man kan se folk dricka kaffe på kvartercafeet i sina hemmatofflor. Alla känner alla här och ibland glömmer man bort att man faktiskt går i en 5 miljonersstad.

Förrutom allt detta, eller kanske pga av det så har faktiskt Koukaki området i Aten blivit utnämnt till nummer 5 i listan på de mest valda ställena världen över där folk bor genom Airbnb när de är ute och reser. Logiskt, då man härifrån kan gå till nästan allt det viktiga som finns att se i Atens centrum. Samtidigt går det buss, tåg, metro och tram till dessa delar av stan, vilket gör det hela ännu bättre. Många turister letar dessa dagar för något ”lite mindre turistiskt” där man kan leva som befolkningen gör. Och Koukaki ger just det med sin bohemiska och myllrande av liv-aura.

Området Koukaki gränsar med andra områden som också fått sig en liten ”lifting” de senaste åren och som är värda ett besök, bl.a Petralona, Kallithea, Neos Kosmos och så klart Akropolisområdet. Koukaki som fick sitt namn av en stor sängfabrik som fanns här är tätt bebott och befolkat redan sedan 60 och 70-talet. Nära Koukaki finner man även Filopappou-kullen, som är en utmärkt plats för att titta på Aten-vyn eller för att njuta av en mysig promenad eller picknick de lite varmare dagarna på året.

Jag rekommenderar att ni kommer hit och tar en promenad genom Koukakis alla livliga och färgglada gator. Det passar utmärkt om ni samma dag besöker Akropolisklippan och Akropolismuseet som ligger precis brevid. Ta er genom alla små gränder och mindre gator som döljer många små men otroligt bra smyckes-och klädesaffärer med speciell design.

Om ni kommer hit besök då gärna ”Η ΑΥΛΗ” [i avli] – ett underbart cafe/bar på gågatan Georgiou Olympiou som samlar folk i alla åldrar – men också ”fish&chips” stället ”FISH CAFE” på den centrala vägen Veikou som korsar hela området. Och om ni efter maten och kaffet även vill ha ett par goda coctailes, ta er då till det välkända ”Hitchcocktales” på Porinou 10.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.