Kythera

Ön Kythera, som även kallas för Tsirigo av den äldre generationen, ligger söder om Peloponnesos under staden Neapoli. Man kan nå den på två sätt, antingen så tar man båten direkt från Pireus ner mot Kythera – en tur som tar ca 7 timmar – eller så tar man bil/buss ner till staden Neapoli i södra Peloponnesos och tar sedan färjan därifrån vilket sammanlagt också tar ca 7 timmar, så det är bara att välja vad man trivs bäst med. Vi rekommenderar att ni tar bil och färja för turen ner genom Peloponnesos har mycket vackert att bjuda på. Man ska dock vara noggrann med att boka färja i god tid för de är inte speciellt stora och över sommarmånaderna så är de alltid proppfulla.

Ön har något magiskt över sig. Det kanske har att göra med sin oländiga terräng med djupa vikar och branta klippor eller med arkitekturen på Kythera som är en blandning av traditionella, klassiska och venetianska element. Kanske har det att göra med det faktum att varje bukt och vik runt ön gömmer en vacker strand med smaragdgröna vatten.

Hur som helst så är inte Kythera lik någon annan grekisk ö, den är något utöver det vanliga. Vägarna på ön är inte så bra som på andra mer besökta öar. Ibland kan de slingra lite väl mycket, ibland kan de vara väldigt smala med en och annan gammal stenbro man måste passera en bil i taget. Men det är det som är charmen i det hela.

När man får höra öns historia så förstår man varför Kythera är en så speciell ö. I början av 1000-talet f.Kr. var Kythera en minoisk koloni. År 424 f.Kr. hamnade ön under Atens överhöghet och har under seklernas gång hamnat under romerskt, bysantinskt, venetianskt och osmanskt inflytande. Dessutom har Kythera vid flera tillfällen plundrats av pirater. 1864 blev ön en del av det självständiga Grekland. Sanningen är den att går man en promenad i Kythera stad så ser man influenser från alla dessa kulturer i varenda hörn. Det är en salig blandning som dock flytit ihop till något extremt vackert.

Kythera har idag en inte så stor befolkning-runt 3000 invånare. Omkring 100.000 har utvandrat från Kythera under årens lopp och de flesta tog sig till Australien där deras släktingar idag lever. Därför är det inte ovanligt med turister just därifrån idag.

Kythera stad

Kythera stad ligger på öns södra sida ovanför den mindre staden Kapsali. Stadens borg, som är omöjlig att missa då den så klart är byggd högst upp på kullen blickandes ut mot havet, byggdes år 1503. Husen byggdes senare runt borgen och det var så staden växte till det den är idag.
Kythera stad har två stora torg. Det första är det centrala torget där man finner stadshuset, banker, statliga kontor mm och det andra torget är ”Estavromenou torget” där man finner Kytheras domkyrka. Den bästa vyn från staden, den så kallade Belvedere, hittar man österut, där staden tar slut, på vägen mot Kapsali. Det är ett mycket romantiskt ställe!
En promenad bland Kythera stads alla smala gränder kommer charma er rejält. Husen är byggda tätt intill varandra och ibland är det svårt även för mopeder att ta sig fram. Gå längs med den centrala stadsvägen, ta en titt i alla små affärer som säljer allt från antikviteter till smycken och kläder och ta sedan en drink på en av de många mysiga barerna eller caféerna. Den här lilla staden kan man bara förälska sig i.

Andra städer värda att besöka

Kapsali: den här lilla staden som ligger vid havet under Kythera stad har en av öns vackraste stränder. Främst för att bilden man ser när man ligger på stranden är magisk. Den höga kullen framför med Kythera stads borg på toppen och den närliggande lilla ön Chytra utgör en mycket speciell vy. Kapsali har även under många år varit den staden på ön som haft bäst nattliv med sina barer, caféer och restauranger. Här finner man även många hotell och rum man kan hyra. I Kapsali finns även öns största marina där segelbåtar kan lägga vid. På stranden kan man också utöva vattensporter eller varför inte hyra en vattencykel och ”cykla” över till stranden Sparagario på andra sidan som inte kan nås till fots? Här i Kapsali kan man spendera en heldag med allt vad det innebär!

Avlemonas: en pittoresk liten by vid havet på öns östra sida som präglas av en kykladisk stil. Det här är en av öns vackraste byar och det främst på grund av alla små bukter längs strandkanten med sina kristallklara smaragdgröna vatten. Här kan man spendera en heldag, ta sitt bad i någon av de små bukterna, besöka en lokal fisktaverna och ta en kaffe nära havet. På sommaren hålls det även ofta konserter i Avlemonas. Avlemonas ligger även mycket nära öns största strand Paleopoli.

Mylopotamos: en väldigt pittoresk by som består av en nedre och en övre del. Den nedre delen (kato chora) är bevarad precis som den var för många år sedan. Vid ingången till byns nedre del står Sankt Markus lejon ståtligt och välkomnar besökarna. Det var en symbol för den Venetianska demokratin en gång i tiden. Byns centrala torg är en klassisk mötesplats och en riktigt charmig en! Här ligger kyrkan Agios Sostis och man kan sitta under de enorma träden som täcker torget och ta sig en kaffe eller en bit mat. Om ni går en promenad bland byns gator och gränder så kommer ni snart komma till Fonissa, en liten dunge som också döljer ett litet vattenfall. Längre ner på vägen finns det flera större vattenfall där man även kan bada. Från byn går även vägen till Agia Sofia grottan, en otroligt fin sevärdhet på öns västra sida. Därifrån är vyn fantastisk och man får nästan känslan att man befinner sig på ön Santorini.

Potamos: öns största och mest levande by. Potamos är defenitivt värt ett besök och speciellt på söndagar då en stor bazaar hålls här med öns alla lokala produkter. Det här är öns mest historiska by och varenda taverna här har varit med i över 50 år. Här finns tavernor, restauranger, supermarkets, kontor mm. När man besöker Potamos ska man inte glömma att se även den historiska och mycket vackra stenbron som byggdes av engelsmännen när de härskade över ön.

Diakofti: den här lilla orten utvecklas och växer för varje år som går. Den är välbesökt främst på grund av sin fina sandstrand som är grund och passar mycket bra speciellt för barnfamiljer men också för sina många tavernor och caféer. Här kan man bl.a njuta av god färsk fisk från de lokala fiskarna.

Stränder på Kythera

Den här ön har stränder för alla smaker och behov. Grunda, djupa, sandstränder, klippstränder… ja alla sorters! En sak är säker: många av stränderna når man inte lätt utan hit tar man sig på bergsvägar som kan vara ganska branta och smala och ibland inte ens asfalterade. Så tänk på det om ni ska hyra bil på ön och välj en modell som är lite bastantare. Men det är värt mödan!

Här nedan nämner vi några stränder som är värda ett besök och som vi inte nämnt tidigare i texten.

Chalkos – en strand med småsten och klippor som ligger på sydöstra sidan av ön och nås via en bergsväg som inte är asfalterad. Den har både en beachbar och solstolar.

Fyri Ammos – röd sandstrand med djupa vatten som ligger på öns östra sida och nås genom en bergsväg som inte är asfalterad. På stranden finns en stor grotta som vissa faktiskt väljer att ligga i för skydd från solen. Här finns också solstolar, cafe mm.

Kaladi – antagligen den kändaste stranden på ön med sin stora klippa i vattnet. Den ligger österut nära Paleopoli och man når den genom vanlig asfalterad väg. Sedan går man ner för ett antal trappsteg. Den har smaragdgröna och djupa vatten och här kan man dyka fritt från klipporna.

Limni Kakias Lagadas – en riktigt häftig liten strand på öns norra del öster om Agia Pelagia. Man når den genom en bergsväg som inte är asfalterad. Den här stranden är speciell med sina riktigt höga berg precis bakom och den lilla sjön som börjar bara några meter från där havet börjar. Här finns dock inga solstolar eller kiosker att köpa vatten eller kaffe från så ta med er det ni behöver.

Lykodimou – ligger på öns östra sida nära Logothetianika och man når den lätt genom en vanlig asfalterad väg. Den är ganska liten och grund och består av småsten och klippor. Den är värd ett besök på grund av sin stora grotta som ligger precis vid stranden och den fina solnedgången man får se härifrån.

Melidoni – söderut nära Drymonas finner vi den här fina sandstranden. Den nås genom en bergsväg som inte är asfalterad och den har både solstolar och en liten snack bar precis bredvid.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.