Lavrio

Lavrio är en hamnstad som ligger längst söderut på den attiska halvön och är den sydligaste staden på det grekiska fastlandet. Lavrio ligger ca 6 mil från Aten och det finns två vägar hit. Den ena är via motorvägen ut mot flygplatsen som en bit innan flygplatsen viker av in på en mindre landsväg resten av vägen och är den snabbaste men samtidigt inte fullt så rolig.

Istället bör ni ta den andra vägen som följer kusten hela vägen från Aten ner till Lavrio. Det är en kuperad, kurvig men bra landsväg. Den här vägen visar också att det finns fina möjligheter till ett dopp fast man bor i Aten. I stort sätt hela biten passerar förbi stränder av olika slag. Vid vissa är det mycket folk, speciellt dom som hör till Atens riviera, men det kommer mindre strandremsor vart efter. Ju längre bort från stan ni kommer blir stränderna också finare och lugnare.

Lavrio är en lugn och lite småsömning stad men kan vara ett skönt avbrott om man vill stressa ner lite. Det finns inte mycket att göra här förutom att strosa runt längs med hamnen, äta gott och koppla av.
Bakom huvudgatan som går genom stan och ner mot hamnen ligger flertalet fisk-och skaldjursrestauranger, vilket inte är förvånande då det länge varit ett fiskesamhälle. Av alla restauranger är det ändå en som sticker ut lite extra: To Steki tou Mina som är familjeägd och som alltid drar mycket folk, särskilt bland de som bor här. Detta är ingen utpräglad fiskrestaurang utan här finns det något för alla smaker.

Lavrio har som stad en lång historia. Platsen har varit bebodd sen 4.500 f. kr. och tusen år senare började man gräva (med god hjälp av ca 20.000 slavar som stod för all arbetskraft) efter silver i gruvor. Om ni går en promenad lite längre in mot Lavrios centrum kommer ni snabbt märka många uppradade och väldigt små hus (upp till 2 meter i bredd). Det var i dem arbetarna som fick den här staden att gå runt en gång i tiden bodde. Det bor fortfarande folk i dem men oftast har de fått sig en liten renovering och ser idag väldigt inbjudande ut.


En bit utanför staden finns dessutom Greklands äldsta amfiteater-Thorikos teatern. Det är inga skyltar som säger att ”här finns en antik teater” vilket är lite märkligt. Teatern nämns heller sällan i guideböcker eller liknande vilket är ännu märkligare. Men om ni kommer från den snabbaste vägen-alltså den som går ut mot flygplatsen-svänger ni vänster in på en mindre väg ca 2,5km från Lavrio mot Agia Marina.

Ett tips: ta sikte mot dom röd/vita höga tornen som tillhör ett el-bolag så hamnar ni rätt.

Väl inne på den mindre vägen ligger teatern ganska snabbt på vänstra sidan, fullt synlig från vägen då den ligger på en slänt. Om ni mot förmodan skulle ha svårt att se den finns det faktiskt en skylt HÄR! Platsen är i alla fall öppen för allmänheten och kostar ingenting. Om ni har tiden kan ni även efteråt ta en liten avstickare till den lilla byn Agia Marina som ligger tio minuter från den antika teatern. Speciellt på sommaren kan man unna sig ett dopp där.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.