Lefkas (Lefkada)

Vi blev bjudna ner till Lefkas stad av vår goda vän Christos och till hans vackra båt ”Ionian Spirit” över den gångna helgen så vi unnade oss en mini-semester. Tanken var att vi skulle åka runt i det Joniska havet med båten. Tyvärr uppkom något oväntat någon dag innan vår ankomst som gjorde det omöjligt… men det hindrade inte oss. Vi sov på båten i Lefkas stads marina och utforskade ön med bil om dagarna. För att komma till Lefkas åker man över en liten bro som förbinder ön med fastlandet. Bron är runt 50 meter lång så det skiljer inte många meter mellan ö och fastland.

Lefkas är en ö med två sidor. Bokstavligen.

Den östra sidan har de större charterorterna dit framförallt Lefkas Stad och Nidri kan räknas in medan den västra inte har någon turistort alls med undantag för Agios Nikitas på Lefkas nordvästra sida. Dock har denna sida i särklass dom bästa stränderna. Och med särklass menar vi det skrivet med stora bokstäver. Ni kommer kunna läsa mer om stränderna längre ner.

Att det inte finns hotell på västra sidan beror på att här är det väldigt bergigt och det är höga stup ända ned till havet. Och man har också haft risken för jordbävningar i åtanke när man valt att inte slå upp hotell på den här sidan. Givetvis finns det mindre pensionat och hotell även här men dom ligger mer inåt landet som passar bättre om man vill vandra och utforska Lefkas fantastiskt vackra natur.

Som dom flesta öarna i Joniska havet är Lefkas väldigt grönt, lummigt och vackert med höga berg i inlandet och fantastiska stränder med sånt där kristallklart vatten man kan se på vykort och som är dom joniska öarnas kännetecken. Med undantag för Nidri och Lefkas stad har turismen inte tagit över ön som det kan bli på många andra ställen.

Lefkas stad

Lefkas stad, som är öns huvudstad, är en väldigt fin stad. De färgglada husen på bakgatorna med sina karaktäristiska plåtväggar känns som en mix mellan Kuba och New Orleans.

Vi kan varmt rekommendera två barer som finns just bakom torget på bakgatorna och som har det där lilla speciella: ”Havanna” som tar dig direkt till Havanna på Kuba med sin live-musik och sin färgstarka inredning och ”Mavros Lagos” (den svarta haren) som erbjuder goda drinkar och framför allt vin och är ett mycket mysigt ställe.

Torget i centrala delarna omges av tavernor och caféer och på den långa huvudgatan finns allt man behöver: souvenirer, kläder och lokalproducerade varor som honung, vin, sötsaker gjorda av mandel (mandolato) och olja. Lefkas stad har också en fin hamnpromenad med många barer och tavernor. Det staden dock saknar är en fin strand. Visserligen finns det en lång strand i närheten men det är inte den typiska sol-och badstranden som många vill åt utan här hänger många kite-och vindsurfare istället. Vid fästningen man passerar när man åker över bron in till Lefkas stad finns en finare strand men det krävs en bra promenad för att ta sig dit från staden.

Utforskning av ön

Efter en välbehövlig och god natts sömn på den fina och gästvänliga träbåten ”Ionian Spirit” gav vi oss iväg direkt efter frukost för att se oss omkring på ön. Vi köpte en karta över ön och bestämde oss för att börja med östkusten och ta den västra sidan på vägen tillbaka. Vägen från Lefkas stad mot Nidri är en fin havsväg där man ständigt passerar igenom mindre orter som ligger fint och lugnt intill havsremsan.

Nidri

Framme i Nidri märker man direkt att detta är Lefkas främsta charterort. De typiska ”krims-krams”-butikerna radar upp sig längs med huvudgatan tillsammans med tavernor som serverar ”traditional greek dishes”. Men Nidri är faktiskt en mysig stad med en mysig hamnpromenad där restaurangerna ligger fint intill vattnet. Stranden, som består av mestadels småsten, är helt okej att fördriva sina dagar på. Dock är vattnet lite grumligare här. Det har dels att göra med havsbottnen men också (vad vi hörde i alla fall) med att vattnet inte cirkulerar så bra just här då Nidri ligger precis vid en större bukt med halvön Geni mitt emot.

Geni

Geni är betydligt lugnare än Nidri trots att man känner av en viss turism även här. Det är mest båtfolk som ankrar här ett par nätter men det känns lite bortglömt då hela halvön gömmer fina bukter och stränder. I hamnen finns dessutom väldigt mysiga tavernor. Geni kan vara en skön tillflyktsort om man känner att man vill ha det lite lugnare någon dag eller två.

Vi överskattade våran inköpta kartas skala och började känna oss lite stressade så vi bestämde oss för att åka mot västra sidan så fort som möjligt efter Geni för att inte gå miste om dom bästa sol-och badtimmarna. Dock visade det sig att kartan var väldigt fel på väldigt många sätt så det gick betydligt fortare att ta sig fram på ön än vad man kunde tro. Lefkas är trots allt inte en jättestor ö. Vi insåg snart att vi hade gott om tid att stanna och köpa med oss lite vatten och annat gott att ha på vägen så det gjorde vi och vi blev glatt överraskade då vi stannade i den lilla fiskebyn Syvota. En underbar liten fiskeby i en grön och lummig bukt med många familjära tavernor och små barer.

Porto Katsiki

Nästa stopp blev stranden Porto Katsiki på den sydvästra sidan som är en av Greklands mest kända och vackraste stränder vilket märktes tydligt av de flera båtlasser som kom och åkte med turister. Det märktes även av parkeringspriset på parkeringen ovanför stranden – 5 euro!
Med de otroligt vackra nästan neon-blå färgerna på havet och den imponerande bergsväggen precis bakom stranden är det lätt att förstå varför. För att komma ner hit får man slingra sig ned för en smal bergsväg som inte är i det bästa skicket. Men det är så här det ser ut på stora delar av den här sidan av Lefkas och dom finaste stränderna nås på detta viset.

Efter att ha tagit ett dopp tog vi oss upp från Porto Katsiki och då märkte vi att vi akut behövde tanka. Vi tog upp kartan och såg att det inte fanns några bensinmackar på hela västra sidan förutom längst upp i norr i Agios Nikitas. Vi fick helt enkelt ta samma väg tillbaka i ca 30 min till den mysiga lilla turistorten Vasiliki söderut för att fylla på tanken för att sen åka tillbaka samma väg för att komma tillbaka där vi slutade. Så ha det i åtanke om ni tar er runt Lefkas med bil.

När vi tankade i Vasiliki kände vi hur hungern slog till. Vi satte oss på tavernan ”Amaltheia” precis vid vattnet vid utkanten av staden. Maten är jättegod, riktig grekisk husmanskost och ägarna mycket trevliga.

Nytankade – både vi och bilen – åkte vi vidare på en mer okänd väg. Vi visste inte vad som väntade oss vilket är precis det vi önskar oss och är ute efter. Det är då man har möjligheten att vika av från dom större vägarna och chansa sig fram på dom mindre och mer okända. I det här fallet ledde det oss till Kavalikefta beach.

Kavalikefta beach

Till skillnad mot Porto Katsiki, där det finns skyltar flera mil innan, fanns det bara en skylt mot Kavalikefta. Om vägen ner till Porto Katsiki hade mycket mer att önska så var det ingenting i jämförelse med den här. Otroligt smal och slingrig väg med stora hål nästan hela vägen vilket gjorde att det tog oss ca 15-20 min att komma ner. Vi mötte en turist som hade fått sladd i en kurva med sin moped på rullgruset. Mopeden hade rasat ner för bergssluttningen men han hade lyckligtvis inte följt med i fallet och var vid gott mod med enbart skrapsår.

Kavalikefta beach är en lugn oas och på den lilla stranden finns endast ett par solstolar och parasoller. De stora stenarna som finns i strandkanten agerar vågbrytare och gör att det blir enklare att bada. Här är vågorna betydligt högre än vid Porto Katsiki så man bör vara lite försiktig innan man simmar längre ut. Söker man lugnet och vill undvika hetsen vid mer populära stränder är det här en perfekt tillflyktsort. Här finns också en liten enkel restaurang så det går att spendera en heldag här. Det är också gratis parkering.

Innan ni börjar slingra er ner mot stränderna på västra sidan rekommenderar vi att ni stannar upp en stund och blickar ner mot stranden långt nedanför och ut över havet. Det är en otroligt häftig vy när det gröna från träden möter det turkosblåa havet som skiftar i många olika nyanser.

Efter ett par timmar på Kavalikefta beach började regnmolnen dra in över Lefkas och vi bestämde oss för att åka direkt tillbaka till Lefkas stad. Klockan började dessutom bli sent och tillsammans med regnet kändes det som en bra ide. På vägen passerade vi igenom Agios Nikitas som ska vara ett trevligt ställe med fin strand men vi stannade tyvärr inte till där.

Hyra bil

Att hyra bil på Lefkas är inte dyrt. För en heldag kostar det ca 50 euro och det är en bra peng för möjligheten att ta sig runt den här otroligt vackra ön. På vägarna kommer man dessutom passera igenom fina bergsbyar där livet och tempot skiljer sig väldigt mycket mot de större städerna på Lefkas. Ta gärna lite tid att stanna till i någon av dessa.

Dagsutflykter med bil och båt

Med hyrbil kan man också enkelt åka över till fastlandet och ta sig till staden Preveza som ligger ca två mil bort. På vägen finns dock en tull som kostar 5 euro enkel. Det går också att åka även längre än så och ta sig till lilla byn Ammoudia där man kan åka en fin båttur på floden Acheron eller till Parga som är en fin, mindre, turisttät stad med färgglada hus som klättrar upp för berget och en medeltida borg som vakar över staden. Till Parga tar det ca 1,5 timme att köra och det är mestadels landsväg så körningen flyter på bra.

Från Lefkas går det dessutom dagsturer till flera av grannöarna, bland annat till det vackra Kefalonia (som vi skrivit om i ett annat inlägg) men också till de mindre öarna Meganisi, Kalamos och Kastos.

Lefkas saknar flygplats och istället landar man nära Preveza, på Aktions flygplats. Åker du charter hit ordnar dom med buss till Lefkas. Om du flyger på egen hand kan man istället ta sig vidare smidigt med lokalbussen eller taxi.

Om ni söker er till en vacker ö med fin natur, fantastiska stränder och som kan erbjuda både lugn och ro och nattliv så är Lefkas ett mycket bra alternativ. Dessutom ligger ön så nära fastlandet att den erbjuder många tillfällen för mindre utflykter och upptäcktsfärder.

Vår vistelse på Lefas må ha varit ganska kort men vi fyllde våra batterier och fick med oss en massa fina bilder, upplevelser och minnen som säkert kommer hålla oss varma vid kallare dagar.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.