”Low season” på Paros

Paros är nog den grekiska ö jag besökte allra först. Från att jag var lite över ett år gammal till att jag fyllde tio åkte vi, hela familjen, till Paros och orten Alykes varje sommar för att få oss lite sol och bad och ta en paus från Aten som vi annars bodde i för det mesta under sommarmånaderna. Min mamma berättade faktiskt för mig att det i stort sätt var på Paros som jag först lärde mig gå. Även om Paros har ändrats mycket genom åren så är ön fortfarande en av de vackraste i det Egeiska havet. Det är nog därför så många greker väljer denna ö som semesterort.

Alla har ni säkert hör om Paros och många utav er kanske redan har besökt ön då den är en av Greklands största resedestinationer men hur som helst har ni kanske inte fått de tipsen jag har tänk ge er om ni planerar en resa dit!

Paros, med sina ca 14.000 invånare, ligger i södra delen av ögruppen Kykaderna, ni vet där alla hus ärvita med blå fönster, mellan Naxos och Antipros som jag kommer skriva om i ett senare inlägg. Huvudorten på ön heter Parikia och där finner vi också öns hamn. En större ort på Paros, och kanske den mest turistiska orten där, är Naousa som också har en mindre och äldre väldigt vacker hamnpromenad. Men jag har inte tänkt skriva om det ”välkända” och turistiska Paros, utan om det Paros jag föredrar. ”Low Season” Paros.

Ön är som fullast av folk mellan Juni och början på September månad och även om man då också kan finna vissa tystare hörnor att vistas på så är det som skönast att vara på Paros mellan September och Oktober månad. Då får man nämligen ha all skönhet för sig själv. Havet är fortfarande varmt men stränderna och stenbelagda gränderna i huvudorterna och byarna tomma. Vad kan vara bättre än det? Det är också under den här perioden som Paros-borna är mer avslappnade och visar sin gästfrihet på finaste vis.

Det här är perioden då man kan hyra en bil på ön och upptäcka allt som den har att erbjuda, både kulturmässigt och naturmässigt utan att trampa någon annan på tårna.

Jag skriver det här inlägget också för att tipsa om ett boende som jag finner underbart då det ligger i det lugnare området Boudari (vid Drios) och är ett prisvärt alternativ för den eller de av er som verkligen vill koppla av i närheten av havet.

Villa Kampanelli är ett familjedrivet boende med fyra stora fullt utrustade och nybyggda lägenheter med vy mot havet. Här kan en familj eller ett gäng vänner lätt dela på kostnaden och få en fantastisk upplevelse. Boendet ligger 200 m från närmaste strand och 600 m från ”Golden Beach” eller ”Chrysi Akti” på grekiska, som är känt för sina wind surfing och scuba diving aktiviteter. Det ligger också bara gångavstånd från orten Drios där man kan finna tavernor, barer och butiker. Jag rekommenderar varmt tavernan ”Tzoulia” som ligger vid vattnet och serverar underbar mat!

I orten Drios kan ni också passa på att besöka ”Green Project” där ni kan spendera hela dagen då de serverar allt från burgers till coctails och har även handgjorda marmelader och chutneys!

Ett annat tips jag har för er är att besöka byn ”Marpisa”. Den här byn är en fröjd för ögonen och för alla instagrammare där ute! Den är från topp till tå prydd av bara vita his med blå fönster och dörrar. Vart man än går i de stenbelagda gränderna är det bara vitt, blått och stark rosa färg från blommorna som växer överallt! Sedan kan ni också ta en tur till den vackra bergsbyn ”Lefkes”. Här finns också en berömd taverna som många viktiga greker besöker, ”O Lefkianos”.

Jag personligen är inte så förtjust i Naousa under högsäsongen men i September och Oktober kan det vara trevligt att ta en tur dit och ta en titt i alla fina små affärer som finns där. Besök också baren ”Agosta” om ni hamnar här om kvällen där ni kan få väldigt goda drinkar men också njuta av den traditionella byggnaden och vyn över den fina hamnen. Varför inte också prova öns egna öl ”56 isles Aegean Wit” när ni väl sitter här och njuter?

Jag avslutar det här inlägget med några strandrekommendationer då jag antar att ni, som jag själv, dyrkar den grekiska solen.

  1. Stranden ”Kalogeros” – här kan ni själva gå på spa då den naturliga leran från klipporna har rengjörande egenskaper.
  2. ”Chrysi Akti” – hit ska ni om ni tycker om wind surf eller vill prova på scuba diving
  3. ”Pounta Beach” – är nog en av öns kändaste stränder. Något för den yngre publiken!
  4. ”Monastiri” – är en strand med dyrt inträde men gillar ni design och komfort så passar den underbart!

”Low Season” på Paros är något jag rekommenderar för alla. Generellt så är allt biligare, havet är fortfarande varmt och man kan verkligen slappna av i den vackra naturen som man har nästan för sig själv.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.