Kalampaka ligger i centrala Grekland, ca 26 mil nordväst om Aten och har runt 20.000 invånare men varje år besöks den lilla staden av 2 miljoner turister. Staden ligger nämligen vid Meteora-klipporna och som är anledningen till det stora antalet turister. Trots att det är klipporna som är huvudattraktionen anser Untraveled att Kalampaka är mer än enbart dom. Kalampaka är en mysig och bra planerad liten stad med många tavernor, caféer och affärer. De många hotellen vittnar om att stan är ett väldigt populärt resmål.
Här finns även ett lite udda museum. Eller rättare sagt två museum i ett: Meteoras Naturhistoriska Museum och Svampmuseum. För priset av 5 euro kan man se och läsa om en mängd olika djur, främst den faunan som finns i trakten men också massor om olika svampar. Museet är fint uppbyggt med handmålade väggar och fina detaljer. Här finns också en projekthörna med shop där man b.la. kan få smaka på olika svampdelikatesser och köpa med sig souvenirer.
Mellan Kalampaka och Meteora ligger den lilla byn Kastraki. Idag är det svårt att urskilja var Kalampaka slutar och Kastraki börjar. Troligen var dom en gång i tiden separerade med ett större avstånd. Idag sitter dom nästan ihop men man ser på karaktären av husen att det växlar mellan stad och by. En fin by som har turen att ligga precis vid de vackra Meteora-klippornas fot. Hit är det populärt att bege sig efter en vandring bland klipporna för att äta på en av de många familjeägda tavernorna.
Ännu en bra taverna är Panorama som ligger mellan Kalampaka och Kastraki. Förutom god och prisvärd grekisk mat erbjuder Panorama en fin vy mot klipporna men också ut över Kastraki och Kalampaka.
Meteora betyder på grekiska ”upphöjd över jorden, svävande, hög” och blev upptaget som världsarv av UNESCO 1988. Det är ett klosterkomplex som är byggt på vad som från början var ett sandstensberg men som efter jordskalv och ytterligare påverkan av väder och vind splittrades vilket skulpterade fram de höga klipporna. Under sina glansdagar bestod Meteora av 24 kloster av vilka idag endast sex är aktiva. Klostren är spektakulärt placerade högst upp på branta klippformationer, i vissa fall så högt upp som 400 meter.
Redan på 1000-talet började eremiter och asketer bosätta sig i grottor och enklare hyddor i området. Det första klostret byggdes 1340 av munken Athanasios på en klippa som han kallade Megalo Meteoron, vilket betyder ”Stora Svävande” och som sedan skulle ge namn åt hela området
Meteora har också varit inspelningsplats för många filmer. Bland annat var klostret Agia Triada platsen för filmningen av James Bond-filmen Ur Dödlig Synvinkel. För Game Of Thrones-fansen är Eyrie Of Vale bekant. Det är nämligen inspirerat av Meteoras sandstensklippor.
Untraveled hade bokat in en dagsvandring med guide och var väldigt laddade. Dock ville vädret annorlunda. En timme innan vandringen skulle starta började regnet ösa ner och slutade inte förens efter ett par timmar. Vi tvingades avboka och guiden förstod oss mycket väl. När vädret blev bättre gav vi oss istället ut på eget äventyr. Det började med lättare vandring längs med klippornas fötter vilket inte är något problem då det finns vissa promenadstråk som kan ta er nära klipporna. Vill man komma intill och emellan sandstensklipporna får man gå off-road vilket inte var det bästa alternativet då det fortfarande var fuktigt och risken att halka på de hala klipporna var överhängande.
Istället tog vi oss runt Meteora med bil och det gjorde oss inte besvikna. Det går en väg genom Kastraki som gör att man kommer runt på andra sidan av klipporna. Här börjar vägen klättra uppåt på det bakomliggande berget och härifrån är utsikten spektakulär då man får en fin överblick över nästan hela Meteora. Längs med vägen ligger flera kloster av vilka flera är tillgängliga utan kostnad för besökare. Tänk bara på att det inte är tillåtet att fotografera inuti klostren. Agia Barbara Rousanou är ett kloster värt ett stopp. För att komma upp till klostret krävs det lite stamina i benen då det är en längre trapp-vandring upp till toppen. Men låt er inte skrämmas av det. Klostret är väldigt fint. Och utsikten är ännu finare. Om du lider av höjdskräck rekommenderar vi att du blundar när du går över bron som leder från berget och ut till sandstensklippan där klostret är byggt.
Untraveled valde en väg till Kalampaka från Aten och en annan tillbaka. På vägen dit valde vi att ta motorvägen vilket är en snabbare men inte en fullt så rolig väg. Trots att det fågelvägen är 26 mil Aten-Kalampaka tar resan ca 4 timmar. Anledningen är att vägen inte går spikrakt utan motorvägen följer kusten ett bra tag innan den går inåt landet efter Larissa. Därefter blir det mindre vägar fram till Kalampaka.
På hemvägen valde vi de mindre vägarna som går över bergen. Den vägen tar givetvis längre tid (ca 6-7 timmar) men den är betydligt roligare med flera intressanta stopp. Det första stoppet var i Pylí, en by ca en timmes körning från Kalampaka, och en 500 år gammal stenbro som än idag fyller sitt syfte att ta invånarna till andra sidan floden.
Därifrån tog vi sen sikte på sjön Plastiras som är en artificiell sjö skapad av den före detta grekiska generalen tillika politikern Nikolaos Plastiras. Sjön får sitt vatten ifrån floden Tavropos som har sin mynning där. Plastiras är en av dom högst belägna sjöarna i Europa och är ett uppskattat turistmål i Grekland. Landskapet som omger sjön är väldigt mäktigt. Höga berg med tät skog skapar ett unikt landskap och är populärt för b.la. vandrare. För att komma runt sjöns södra delar måste man åka över den dam som byggdes på 50-talet. Vid dammen går det att parkera bilen, ta en promenad och häpnas över hur mäktig den är. Det finns försäljare uppradade intill dammen som säljer delikatesser och souvenirer från regionen.
Vägen efter dammen fortsätter runt en timme till och bjuder på många ställen där det går att stanna bilen och kolla på vyerna som sträcker sig långt ut över landskapet nedanför berget. Om det är någonting man får av den här hemresan är det vacker natur och slående utsikter.