Aten är nog inte den första staden som kommer till tanken när man funderar kring hållbar turism. Det är också sant att Grekland generellt fortfarande ligger många steg bakom andra europeiska stortäder när det kommer till återvinning, hållbarhetstänk och miljömedvetenhet, men det betyder inte att Grekland och Aten inte har tagit många positiva steg i den riktningen de senaste åren.
När jag fick i uppdrag att skriva det här inlägget till Reformtravel.se så måste jag medge att jag fick klura en hel del för att få till en text som kan fungera som ”ekoguide” till Aten. Det blev dock till mer än ett inlägg, det blev till en ögonöppnare för mig själv också. Det glädjer mig dock att jag fick utrymme att forska kring detta då jag själv nu faktiskt blivit mer medveten om dessa miljövänligare alternativ, och kommer ha det i åtanke en aning mer när jag själv föreslår grekiska och andra europeiska resmål på min hemsida.
Speciellt efter den hårda ekonomiska krisen som slog till i Grekland så är landet kanske inte så rikt när det kommer till den generella stadsekonomin, men Grekland är absolut – i mina ögon – ett av världens rikaste länder om man ser till vad som produceras här. Olivolja, olivträ, marmor, nötter, apelsiner, citroner, faktiskt alla sorters frukt och grönsaker samt salt, socker, mejeriprodukter, bomull och fisk. Listan är oändlig och allt detta på grund av den rikliga solen som nästtan alltid skiner på det här lilla landet och den väldigt bördiga jorden vi står på här nere.
I mina otränade ögon så skulle Grekland kunna vara en världsmästare i hållbarhet om det togs korrekta politiska men också kulturella åtgärder mot rätt riktning. Vi har både sol och vind nog att nyttja för att skapa förnybar energi och alla produkter i världen för att befolkningen ska leva på närproducerad och hälsosam mat. Det dröjer nog tyvärr ett tag till tills vi ser stora ändringar på en fullskalig nivå, men som jag sa tidigare så tar vissa organisationer och företag små men viktiga steg i just den riktningen.
BOENDE
När du kommer till Aten så slås du antagligen först av ett väldigt organiserat kaos. Många bilar, byggnader i olika form och färg tätt intill varandra och folk från alla delar av jordklotet som delar på gator och gränder. Det du säkert kommer slås av efter det första intrycket är så klart Atens otroligt vackra och historiska stadskärna. Det går inte att förbise den majestätiska Akropolisklippan där Parthenon-templet står heroiskt i över 2500 år och Atens historiska ”gamla stad” Plaka som omger Akropolis-området.
Hotellet jag rekommenderar att ni väljer som boende är förrutom ett miljövänligt och ”naturbaserat” hotell också byggt just mittemot den här fenomenala antika prydnaden. Det betyder att du från din balkong, om du skulle välja att bo där, kommer kunna dricka ditt kaffe varje morgon tittandes ut på ett av världens äldsta monument.
”Coco Mat Athens BC” som hotellet heter, byggdes av företaget ”Coco Mat” som startade 1989 skapandes fantastiska och hypoallergiska sängmadrasser utav kokosnätspalmer och andra, endast, naturliga material. Det här hotellet är ett av snart fem liknande hotell med samma koncept – ”Sleep on nature” – som öppnat i Aten de senaste åren.
Trä, lintyg, handgjorda kakelplattor, sten och glas. Vart du än vänder dig i denna vackra facilitet ser du naturliga material och möts av ljudet av rinnande vatten. Det första intrycket du får när du går in genom hotellets stora glasdörrar är att du är nära naturen. En vacker slinga med änder i trä som rör sina trävingar som om de flyger på riktigt går i en spiralliknande form från lobbyn och ända upp till hotellets vackra roof garden vilket ger rörelse och liv till den annars avslappnade och tysta omgivnignen som är som godis för själen för en som kommit in hit efter en hektisk dag i mångmiljonstaden Aten.
Golvet växlar från stora stenplattor till delar av tjockt glas där man under ytan kan se antika ruiner titta fram som en påminnelse av den här antika stadens storhet. Det här är också vad hållbarhet i sin helhet betyder för mig. Att bevara och lära sig av den som varit och gå framåt med mål att förbättra det nya.
Som sagt är konceptet här ”Sleep on nature” och det känner man så fort man satt sin fot i hotellets rum. Vart blicken än vänder sig så möter man ett fantastiskt samspel av de naturliga materialen som använts. Rummen är byggda just som för att visa upp allt som Grekland producerar i sin finaste form och överallt finns små hänvisnigar för vad för material som använts, för varför man ska spara på vatten när man duschar och så vidare. Alla små detaljer, allt från skorporna man kan äta till frukost till hudvårdsprodukterna och handdukarna som står och väntar på en i badrummet, är valda med försiktighet och stor miljömedvetenhet.
Men ”Coco Mat Athens BC” är inte bara en fröjd när det kommer till rummen så klart. Hotellet erbjuder också en örtträdgård där hotellets kockar får alla sina örter ifrån för att laga den goda maten som är baserad på lokalt producerade ingredienser. Den skapades som ännu ett litet försök av ”Coco Mat” att ge Atens centrum fler grönområden. Den erbjuder också mig en liten hjälp att hoppa över till nästa titel i det här inlägget: aktiviteter och sevärdheter, då du kan hyra en cykel helt byggd i trä och ta en egen tur i staden eller välja en av sex olika gruppturer som anordnas. Var försiktiga dock då Atens gator är som byggda för äventyr för cykklister (skämt åsido!).
AKTIVITETER & SEVÄRDHETER
Aten är en enorm stad som delas av över 5 miljoner invånare, halva Greklands befolkning. Tyvärr så har staden inte varit ett stort turistresemål förrän de senaste tio till femton åren, skulle jag säga, då det blev modernt att besöka storstäder under titeln ”urban tourism” och inte bara öar och stränder under sommarmånaderna. På grund av detta är inte Aten en stad med otroligt många intressanta konstmuseum eller dylikt, men på grund av sin rika historia så har ändå Aten-trakten och Attika-området generellt antagligen ett av världens störta utbud av det jag kallar ”utomhusmuseum”.
Då vädret oftast är fint och behagligt här så är det nog något av det intressantaste att besöka som turist i Aten, och vad är bättre för både kropp och knopp än en bra promenad uppför gamla klippor där man faktiskt också får lära sig något om om världens historia. Leta upp och besök Parthenon-templet på Akropolis klippan, Den antika Romerska Agoran i Thissio området, Lykabettus klippan som har en av Atens vackraste utsikter och även Poseidon templet lite utanför Aten vid Sounion om ni även har tänkt ta en fin dagstur! Jag kan lova er att även om ni endast tar en kvick gångtur genom citykärnan så kommer ni stöta på minst tio sådana platser med arkeologiska fynd och mindre och större tempel som ni kan besöka mot bara en liten avgift.
Jag har också många gånger skrivit om en annan plats i Aten som är värd ett eller flera besök. Stavros Niarchos Cultural Center Foundation (SNCCF)i södra Aten (Kallithea) är en enorm park dit man också flyttat både det Grekiska Nationalbiblioteket och den Grekiska Nationella Operan till helt nya och mycket bättre lokaler. Centret är byggt på 210.000 m2 och parken 30.000 m2. Det var Stavros Niarchos Foundation som bekostade det hela men de donerade allt till den grekiska staten vilka är de som sköter centret, parken och allt som hör till.
Första intrycket när man kommer in på området är att det känns som en fristad. Det är väldigt öppna ytor, det är grönt och många familjer tar sig hit för att spendera några timmar och låta barnen springa av sig, antingen på den stora gräsmattan mitt i parken eller i lekplatserna. Parken som omger den stora och mycket vackra glasbyggnaden är en ”medelhavspark” där olivträd, lavendel och örter som oregano och rosmarin får växa året om. Växterna är planerat planterade så att varje månad har en ny färg då olika blommor slår ut vid olika tillfällen. I parkområdet finns också en imponerande ”kanal” som ska ge intrycket av att vara en förlängning av havet. Här hölls det i år till exempel en spektakulär fontänshow till klassiska musikaliska mästerverk och det anordnas utställningar och shower här nästan varje dag med olika innehåll.
Operahuset, som numera ligger i den stora glasbyggnaden som i sig själv är ett arkitektoniskt mästerverk, används inte enbart för operaföreställningar utan här samsas b.la. musikaler, konserter, teater-och balettföreställningar. Det är ett väldigt modernt bygge som enligt SNCCF:s hemsida har akustik i världsklass och en scen som är väldigt flexibel vilket gör att många typer av föreställningar kan äga rum där. Operan har flera syften än enbart föreställningar. Man vill bland annat sprida och lära ut kultur till människor som vanligtvis inte går på opera eller andra kulturevenemang. Här finns en scen för barn för att locka till sig en yngre publik och för att uppmuntra framtida generationer att engagera sig. De anordnar barnföreställningar, utbildningsprogram och åldersspecifika seminarier tillsammans med aktiviteter som de lite yngre kan tycka är kul.
Nationaliblioteket som finns under samma tak ville också ändra sitt fokus, från att ha riktat sig mestadels till forskare, vill man nu fånga upp allmänheten och ge alla tillgång till böckerna. Det finns olika avdelningar för vuxna, tonåringar och barn och biblioteket anordnar även events och olika seminarier för alla åldrar. Nationalbiblioteket är 24.000 m2 stort så det finns gott om utrymme.
Både Operan och Biblioteket ligger under det gräsbeklädda tak som man faktiskt går på från parken och som leder upp mot den centrala byggnaden. Man märker knappt att man befinner sig på ett tak när man promenerar på den lilla vägen som leder uppåt. Tydligen så gör gräset och växterna som växer på taket att aircondition-systemet inne på Operan och Biblioteket inte behöver vara på lika mycket under årets gång. Något som visar att bygget även är byggt med miljön i åtanke. Om ni känner för att komma till ett grönområde och koppla av lite bort från trafiken så är det här ett bra ställe att ta sig till…och, det är gratis!
MATSTÄLLEN
Den sista delen i den här ”mini ekoguiden till Aten” som jag försökt skapa, är något utav det viktigaste för mig på en resa. Maten. Det är nämligen enligt mig ett av de allra bäst sätten att uppleva en kultur och OJ vilken matkultur vi har här i Grekland!
Jag tror att ni alla är bekanta med en god gyros eller en fräsch tzatziki men sanningen är att grekisk matkultur är så mycket mer än det. För mig som levt många år vid sidan av min grekiska mormor så är grekisk mat i stort sätt grönsaker, örter, bönor och olivolja lagade på många olika vis. När jag fortfarande studerade och levde med min mormor så åt vi kött en gång i veckan och inte på grund av att vi inte tckte om det men på grund av att den grekiska jorden ger oss så många goda och nyttiga ingredienser att vi inte behövde äta kött och generellt sett så är det grekiska köket baserat på just det. Grönsaker och olivolja.
Det finns väldigt många mindre tavernor och restauranger som erbjuder just lokalproducerad/närproducerad grekisk husmanskost och på senaste tiden har ett antal vegetarianska eller veganska alternativ ”poppat upp” i Atens innerstad.
Jag kan varmt rekommendera den veganska restaurangen ”Avocado” som ett bra val om man vill äta både grekisk och internationell god mat baserad endast på grönsaker. Restaurangen ligger väldigt centralt nära Syntagma torget på Nikis 30 och bara en tio minuters promenad från hotellet ”Coco Mat Athens BC”.
”Avocado” startade med just hållbarhet och hälsosam mat i åtanke och är idag en av Atens top-retauranger. Här får man ett fint välkomnande, god mat, färskpressade juicer samt kaffe och allt är skapat med lokalproducerade, ekoklogiska ingredienser. Jag lovar er att ni inte kommer gå därifrån hungriga!
SLUTORD
Varje kultur, och i den mån varje land, har sitt sätt att se på och tolka naturen. Även om de antika grekerna var naturdyrkare så försvann den delen ur den grekiska kulturen i den moderna nytiden då andra värden växte sig starkare. Värden som snabb vinst och lätta pengar. Allt fler männisor runt om i världen, men också i Grekland och Aten, börjar dock förstå att naturen inte är något som kan fortsätta förstöras ”gratis” i förmån till snabba pengar. Ett pris kommer att betalas. Det är därför det är mer viktigt än någonsin att tänka på hållbarheten av miljön i allt vi gör. Varje litet steg summeras upp till något stort.
Aten och Grekland har många sådana steg att ta men vi rör oss mot det bättre och jag förväntar mig en stor ändring de kommande åren. Vi måste lära oss från det som varit och sikta mot något bättre. Tack Hanna och Reformtravel.se för att du fick mig att leta lite djupare, upptäcka saker. Inte bara vad gäller min älskade stad Aten, men även i mig själv!
Ett tips! Om ni vill ta reda på mer om Ekovänliga turistmål och guider till städer och ställen runt om i världen, besök då Reformtravel.se!