Nea Filadefia

Även om Nea Filadelfia idag är ett område känt för sina många barer, restauranger och caféer och stället myllrar av folk på kvällarna året om, så skiner ändå dess historia igenom.
Nea Filadelfia är ytterligare ett av Atens områden som byggdes på 1920 talet när greker som bott i Turkiet tvingades flytta tillbaka till Grekland. Områdets historia är framförallt synlig vad gäller husens karaktär som för det mesta är låga tvåvåningshus, inte sällan med små trädgårdar framtill. Här finns många små gränder och gator att upptäcka. Om dagarna är i stort sätt varenda restaurang välbesökt och på kvällarna fylls barerna av festsugna människor.

Nea Filadelfia är även idrottsklubben AEK Atens främsta fäste som har sina största framgångar i fotboll och basket. Under de kommande åren ska laget också bygga sin nya fotbollsstadion ”Agia Sophia” med kapacitet för 36,000 just här.

-Barer/Klubbar

Barsol: Baren/klubben är känd för sina goda cocktail-drinkar och spelar den ”trendigaste” musiken. Finns inte en kväll i veckan då detta ställe inte är fullt av folk.

Ernesto: En bar med lugn atmosfär. Här kan man ta en öl och ta ikapp med vänner medan man spelar ett parti schack eller något av de andra sällskapsspelen Ernesto erbjuder.

B-kouti: En eklektisk bar/klubb full av karaktär som spelar väldigt bra musik och ibland även bjuder på live-framträdanden.

Gazoza: Här kan man både smutta på smakfulla cocktails och dansa loss samt sitta lite lugnare
med sällskap och ta en öl eller ett glas vin.

-Mat

Lemonokipos (Citronträdgården): En restaurang/taverna med väldigt mysig inredning som präglas av de handmålade väggarna och de fina handgjorda mosaikplattorna på golvet. Maten de serverar här är både god och prisvärd och om du besöker restaurangen på vår-eller sommarmånaderna kan du även sitta och äta i just deras härliga citronträdgård.

I Poli: en restaurang som har öppet dygnet runt med främst gyros och kebabtallrikar av olika slag men också med smårätter och goda sallader. Mycket bra kvalitet på maten och väldigt bra priser.

Alsos Filadelfias (Filadelfia-dungen)

Som ett naturligt gränsland mellan Nea Filadelfia och området Nea Ionia finns parken ”Alsos Filadelfias” (eller Filadelfia-dungen) som kan vara en välkomnande oas om man vill komma undan från myllret och ljuden ett tag. Hit kommer främst atenare från Nea Filadelfia och de intilliggande områdena Nea Ionia och Neo Irakleio för att jogga, terrängcykla, rasta hunden eller bara strosa runt och ta en kaffe på de caféer som finns i parken. Speciellt under vår-och sommarmånaderna är det populärt att ta sitt kaffe runt omkring parkens centrala fontän. Det finns stigar som går igenom och runt hela parkområdet som består av grönområden och skogspartier. Det finns även asfalterade, breda promenadgator som underlättar vid t.ex. barnvagn. Här finns också lekplatser för barnen, utomhusgym och tennis-och basketplaner om man känner för att sporta lite.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.