En halvtimme norrut med tunnelbanans gröna linje från Atens centrum ligger Nea Ionia. Namnet betyder Nya Ionia och var området dit många greker som var bosatta i Turkiet kom till efter att de blev tvingade att flytta tillbaka till Grekland under 20-talet från Ionia, Turkiet. Idag är Nea Ionia ett livfullt område som ändå behåller sin speciella karaktär. Smala gator med låga familjehus i alla möjliga färger och former blandas med barer, caféer, tavernor och främst affärer.
För den som vill stilla shoppingdjävulen kommer gatan Irakleiou – som går genom Nea Ionias livfullaste kvarter – göra dig lycklig ända in i själen. Oavsett om man är ute efter någonting litet, stort, billigt eller dyrt kommer man inte gå lottlös hem. Båda sidorna av gatan kantas av butiker för alla smaker och begär. Här finns kända affärer och kedjor som Zara, H&M och Gant men också mindre och privata verksamheter. Ett hett tips är att vika in på en och annan sidogata från Irakleiou. Det är där man hittar trevliga barer och caféer men såklart också tavernor som ligger lite mer undangömda och lugnare till. På bakgatorna ligger det även en del delikatessbutiker som säljer torkad frukt, nötter men också fisk.
För att ta sig till Nea Ionia med taxi brukar det gå bra att säga ”Nea Ionia Center” vilket är huset som b.la. H&M huserar i och ligger i mitten av huvudgatan Irakleiou. Resan kostar runt 8-10 euro.
Traditionell gyros på ”Meraklis”
Många är vi som uppskattar en Pita Gyros under vår vistelse i Grekland, oavsett om vi är på en ö eller i storstaden. Gyros är ett billigt och mättande mål som inte kräver lång väntetid innan man har den i handen. Blandningen av det flottiga köttet, tomaterna, tzatzikin och potatisen är en vinnande kombination.
På sidogatan 28 Oktovriou från Irakleiou hittar man Souvlaki-haket ”Meraklis”. Det har varit med i många årtionden och även om ägaren inte är den samma som för 20 år sedan kan man fortfarande här äta en traditionell Pita Gyros. En av skillnaden mot den idag mer vanligare varianten är storleken. Den traditionella är i regel mindre och du bör beställa en extra av dessa. Brukar du få i dig en beställer du två, tre stycken om du vanligtvis lyckas få i dig två och etc. En annan skillnad är dessutom innehållet. Gyros byts ut med en liten kebab-biff eller med ett litet grillspett och tillbehören är färre och enklare. Tzatzikin ger plats åt en fräsch enkel yoghurt toppad med paprikapulver. För den som är van vid de stora Pita Gyros med stekt potatis, sallad och allt annat som hör dom till kan den här varianten verka ”fattig”, men vi lovar, den är bara fattigare på pappret. Ryktet om ”Meraklis” har spridit sig till andra delar av stan och folk åker långväga för att äta här-speciellt efter en utekväll.
Den familjeägda restaurangen ”Βύρων” (Biron)
Här lagas det grekisk husmanskost och det är ett populärt lunchställe för dom som arbetar i och runt Nea Ionia. Det ser inte mycket ut för världen men maten är väldigt bra. Menyn står enbart på grekiska men man får gå ut i köket och peka ut det man vill ha så det är inga problem. För bara 6-7 euro får man ordentligt med mat. ”Βύρων” ligger också på gatan 28 Oktovriou i mitten av en kortsida precis bakom en gatukiosk och det är lätt att man bara trampar förbi. Oftast är det den lilla uteserveringen som utgörs av ett gäng bord och stolar som avslöjar att det ligger något i matväg där.
”Archontaraki”
Ett mycket trevligt ”ouzeri” med god mat. Den här lilla tavernan ligger nära Irakleiou på en gågata som heter Paleon Patron Germanou. Här myllrar det av barn som leker ända in i sentimmarna och det finns även gott om cafeer och barer runt omkring. På Archontaraki spelas det live rebetika-musik varje tisdag-och fredagkväll och det är verkligen något som jag kan rekommendera.
Vintage bar
Cafe-bar Vintage är en mysig kvartersbar med mycket gott kaffe men också fantastiska coctails! De har öppet från morgon till kväll och passar alla sorters aptiter. Med sin mysiga uteservering och inredning samt mycket trevliga ägare och personal går det inte att ta fel. Vintage ligger på gågatan Mesolongiou bland många andra små barer och cafeer.
I Nea Ionia finns det även lite historia att ta del av då det än idag går att se spår av antiken här. Men det är inte något många vet om. I området finns en del av den akvedukt som den romerska kejsaren Hadrian beslutade att bygga år 125 e.Kr. och som femton år senare var helt klar. Den gick från berget Parnitha rätt genom Aten och ner till Lykabettus-berget. Vattnet färdades över 25 km och den största delen gick under jorden men vissa delar gick över marken och de är dem som det finns rester av idag. Den fungerade som akvedukt ända fram till 1456 då den turkiska ockupationen av området inleddes. För att se delarna av akvedukten som finns i Nea Ionia måste ni ta er till andra sidan järnvägsspåret och till den lokala fotbollsarenan ”Ikaros”. Akvedukten ligger i stort sätt mitt emot den.