Poros – ett paradis

Första gången jag besökte ön Poros var faktiskt på en klassresa i åttan i Maj år 1999. Jag hade alltså redan underbara minnen från ön som jag först besökte som 14-årig tillsammans med mina vänner och ett par alldeles för unga lärare. Det var en första resa utan föräldrar, där jag fick uppleva min första riktiga flirt och roliga fester till de sena timmarna med mina klasskamrater på hotellet vi bodde på. Då bodde vi på ett lugnt familjehotell i Neorion, precis bredvid stranden men som tonåringar tyckte vi då att hotell-poolen var ett bättre och roligare alternativ (något jag idag inte alls håller med om) och spenderade därför mestadels av våra dagar runt den eller genom att ta promenader ner till Poros stad för att strosa runt bland affärer och caféer. Efter den resan har Poros alltid följt mig i mina tankar, men det dröjde faktiskt många år tills jag på nytt besökte ön.

Den andra gången jag besökte Poros var faktiskt under Januari 2017 över en weekend och det var då som jag igen föll pladask för ön men på ett helt annat sätt. Även om man inte mitt i vintern kunde njuta av de vackra stränderna och solskenet så var det något otroligt mysigt och inbjudande över Poros stad som gjorde mig nyfiken och fick mig att svära på att snart ta mig till ön igen. Därför var det inte konstigt att jag i somras gladligen besökte ön, speciellt nu då min bästa vän också knutits till Poros genom sin pojkvän som halva året bor och arbetar där.

Hur tar man sig till Poros?

Vi valde att ta oss till Poros med den ”långsamma”, större färjan från Pireus hamn då vi ville ta med oss en bil. Denna färja tar cirka 2,5 timmar då den stannar på ön Aegina och Methana på vägen, och om ni frågar mig så är detta det absolut bästa alternativet då jag alltid tyckt att resan är en stor del av upplevelsen. Att åka båt genom denna del av det Saroniska havet, där öarna ligger nära varandra och man nästan alltid ser land från båten är något speciellt.

Priset för en biljett med denna färja ligger på ungefär 15-20 euro per person och lite över 30 euro för en bil.

Om man dock har lite bråttom så kan man också ta en ”Flying dolphin” elle ”Flying Cat” till Poros (en slags snabb catamaran båt) som är framme på ön på lite över 1 timme.

En annan väg till ön är faktiskt att köra 162 km ner till den lilla Peloponnesiska staden Galatas från Aten (eller från vart man nu än befinner sig) och därefter ta en färja över det lilla sundet till Poros, som tar 5 minuter. Detta är också ett bra alternativ om man på vägen vill se vacker natur och kanske även ta ett stop vid det antika Mykene eller Epidavros med sin enorma antika teater med plats för hela 14000 åskådare, där många föreställningar fortfarande hålls under sommarmånaderna.

Framme på Poros

Efter en fin resa under solen i de alldeles unikt blåa vatten som man endast finner i Grekland, var vi framme på Poros. Bilden som möter en när man når ön är magisk! Då den ligger så pass nära fastlandet och Peloponnesos med sina höga berg, känns det nästan som om man befinner sig i ett slags grekiskt fjord-landskap. Poros stad som är tätbyggd på kullar och det kända klocktornet på toppen, välkomnade oss med glada färger.

Vi tog bilen och körde upp till min bästa väns lägenhet och packade upp. Kort efter det var det dags för en utflykt! Att äntligen få se Poros i sina sommarkläder var en fröjd för ögat. Många vackra segelbåtar låg utmed stadens strandpromenad och en härlig blandning av besökare på ön gav den livlighet som vi saknat så mycket under de senaste årens epidemi. Vi körde runt ön en stund och jag blev mer och mer förvånad över hur många vackra områden denna ö hade att bjuda på. Så här långt hade jag inte kommit under mina promenader som 14-åring!

Poros är en otroligt grön och lummig ö med minst ett tiotal vackra stränder, men det är också en ö med vackra byggnader och en anda av storhet. Det kändes både bekant och nytt på samma gång. Här skulle vi trivas gott!

Vackra stränder

Om ni är som jag, så är ni alltid ute efter att hitta den där ”perfekta” stranden, som både är lugn och vacker och där man kan se sig själv ligga i dagar och bara slappna av. Om detta är fallet så har jag goda nyheter! Poros har många sådana stränder och jag ska här dela med mig av mina tre absoluta favoriter.

Monastiri beach

Efter området ”Askeli” just vid slutet av vägen finner man Monastiri-stranden, i skuggan av ”Zoodochos Pigi”-klostret. Vägen ner till stranden går genom olivträdslundar och är otroligt mysig. Stranden har både en organiserad och en fri del och har även en liten restaurang med toaletter. De färgglada solparasollerna blandas med stora gamla olivträd som ger en skugga när man ligger vid vattnet med utsikt över Peloponnesos och vackra kristallblå vatten.
Här kan man lätt spendera en hel dag och vill man så kan man även passa på att besöka klostret på höjden ovanför, men då ska man se till att ha med sig korrekta kläder för ett sådant besök.

Love Bay beach, eller ”To Limanaki Tis Agapis”

Min absoluta favorit strand på ön är ”Love Bay”. Känslan man får här är att man är långt ifrån civilisationen (även om Poros stad bara ligger cirka 5 minuters bilfärd västerut). Det smaragdgröna vattnet och de lummiga pinjeträden som täcker stranden skapar en sådan inre frid att jag lätt skulle kunna tänka mig att bosätta mig under ett av de gröna parasollen som erbjuds.

Stranden Love Bay sägs ha fått sitt namn runt 1950-talet. På den tiden var träden ännu tätare än vad de är idag och endast en grusväg tog en ner till stranden så man var inte lätt synlig ovanifrån. Det sägs därför att ”Love Bay” var den perfekta platsen för ”förbjudna par” under tider då många unga människor inte gifte sig av kärlek, men på grund av arrangerade äktenskap i Grekland.

Idag är Love Bay beach en välkänd strand med ett antal solstolar (man kan också ligga fritt här) tillhörandes en mysig beach bar med trevlig personal som erbjuder en lätt meny med goda enkla rätter, drinkar och fantastiska juicer bland annat gjorda på honungsmelon, vattenmelon och andra goda sommarfrukter. Träden ger gott skydd mot solen under sommaren och skapar ett riktigt paradis som man inte kan göra annat än att förälska sig i.

Man ska dock ha i åtanke att det är smart att komma hit tidigt på morgonen så att man finner en ledig plats, speciellt under högsäsong, då det är många som tycker om denna strand!

Hotel Sirene Blue Resort Poros

Den tredje stranden jag varmt rekommenderar är den privata strand som tillhör Hotel Sirene Blue Resort Poros. Man ser inte stranden från vägen utan man måste gå igenom hotellets reception och ta en hiss ner till stranden för att nå den. Men oj vilken strand! Turkosa vatten, väldigt lugnt och stilla och samtidigt lite exklusivt.

Här ligger man på solstolar direkt på stranden som är en strand med småsten eller på en träbelagd pir som hotellet byggt. Det finns också en bar och restaurang med god mat och drinkar som är öppen hela dagen, samt en fin ”gift shop” med fina produkter för den som är i ”shopping mood”.

Som hotellgäst får man besöka stranden och poolen fritt när som helst, men man kan också få fritt inträde här till stranden utan att man bor på hotellet. Dock endast de dagar då det inte är ”fullbokat” då hotellgäster alltid har förtur. Så prova gärna helst att ta er hit under måndag till torsdag och fråga alltid vid receptionen om det är fritt att gå ner till stranden! Det är helt säkert värt ett besök!

Mat & drinkar på Poros

Jag har ätit på många ställen på ön och måste säga att det generellt är hög standard på maten här. Man finner både traditionell grekisk mat av hög klass på till exempel ”Taverna Theano” i Neorio området lite norr om Poros stad men också väldigt god Sushi i Poros stad på den relativt nya sushi-restuarngen ”SAIL”.

Poros stad är också en mycket levande stad på kvällarna med otaliga små barer som är värda ett besök. Vyn från strandpromenaden är ren magi under de sena kvällarna då man mitt emot sundet kan se ljusen från staden Galatas och de upplysta båtarna som passerar förbi. Den vyn med en god drink i handen är ett minne man lever på under hela vintern. Poros har en kosmopolitisk stil och lockar många ungdomar från Aten under helgerna då det ligger så pass nära storstaden. Ön har därför ett härligt nattliv. Det finns många barer liggandes vid hamnen i Poros stad men också längs stranden i Askeli som håller öppet till de tidiga timmarna.

”Taverna Apagio”

För en mer avkopplande kväll så kan ni i stället ta en fin middag på en av de många tavernor som ligger vid Poros stad strandpromenad.

Vi hade turen att, som sagt, få bo hemma hos min bästa väns pojkvän under vår vistelse på ön och han råkar vara en otroligt duktig kock och son till ägaren av tavernan ”Apagio”! Vilken tur vi hade, då Apagio lätt är en av de bästa tavernorna jag besökt, inte bara på Poros men i Grekland över huvud taget. Därför kan jag inte göra annat än att rekommendera er att besöka denna pärla när ni i framtiden tar er en tur till Poros.

Restaurangen ”Apagio” skapades år 2002 och finns vid strandpromenaden, med utsikt över kanalen och Peloponnesos. Skaparna, det otroligt underbara paret Liz och Spiros hade i syfte att bevara det traditionella grekiska köket med mycket kärlek till lokala naturliga ingredienser som färska skaldjur och fisk. På senare år har dock deras barn, Alex och Iakovos givit tavernan en modern touch med nya idéer och läckra rätter skapade med omsorg.

Tavernan är fylld utav Spiros konst på väggarna och det är svårt att finna mer genuina och trevliga restaurangägare än Spiros och hans familj. Spiros ses oftast gå runt från bord till bord och prata med gästerna på utmärkt engelska eller italienska! Det här stället utstrålar värme och man känner sig välkommen och nästan som en del utav Apagios härliga familj.

Apagio är faktiskt lokala och utländska besökares favorit och tavernan har under de senaste åren vunnit mycket uppmärksamhet just på grund av den goda maten och den höga servicenivån… och allt detta till ett mycket rimligt pris.

Jag rekommenderar att ni provar den utsökta ”fava” som serveras här, samt musslorna. Men tro mig, allt på menyn är värt att smaka på! De har även ett stort utbud av god ouzo och tsipouro, lokalt vin och glöm inte att prova den färska citronjuicen från citronskogen på Poros.

Besök gärna deras sociala medier på facebook och instagram @apagio_taverna för att se mer om deras rätter, och se till att boka bord på förväg då det inte är ofta man kan finna ett ledigt bord som spontan besökare!

Sevärdheter på ön

Det finns mycket att upptäcka på ön och bara en lång gåtur genom Poros stad alla gränder är en unik upplevelse. Man kan spendera timmar på att gå vilse i de ormliknande små gatorna som slingrar sig upp för kullen över Poros hamn och upptäcka fina gamla hus och små dolda torg.

Poros klocktorn: Är nog det kändaste landmärket på ön. Detta klocktorn byggdes år 1927 och är imponerande där det står på en hög klippa och ser ut över staden och Galatas på andra sidan sundet. Det är definitivt lite av en stigning från vattnet att ta sig upp till tornet då det står på öns högsta punkt, men när du når det är utsikten därifrån hisnande och värt ansträngningen.

Citronskogen – ”Lemonodasos”: Den berömda citronskogen ligger mittemot hamnen i Poros vid Galatas och är den enda citronskogen i Grekland. I maj månad varje år uppslukas hela Poros stad av den himmelska doften av citronblommorna som slår ut. De tätt liggandes citron- och apelsinträden ger landskapet en eterisk skönhet och enkelhet. Citronskogen är en underbar plats att besöka för dem som tycker om att gå. Jag besökte skogen när vi var på Poros på klassresa i 1999 och kommer fortfarande ihåg hur vackert och idylliskt det var. Inbäddat mellan träden finner man även vackra vattenkvarnar och ett litet vattenfall.

Poseidon templet: Poseidons tempel ligger i den norra delen av Poros. Det som återstår idag av denna fristad är bara ruiner. I sin tid var templet en prestigefylld och panhellenisk plats för tillbedjan och blev ett centrum där många hellenska städer grundade den första och mäktigaste i den grekiska världen ”amphictyony”. Det innehöll en gång i tiden flera statyer men alla har tyvärr stulits. Det sägs att en staty av Poseidon på hela 5 meter skulle ha prytt templet men allt som nu återstår av den är foten: ett 70 centimeter långt stycke av den, som man kan se på Poros Museum.

Poros – ön man återvänder till

Jag skulle kunna skriva i timtal om Poros då det är en ö som verkligen har mycket att bjuda på. Möjligtvis är det inte den första ön man får upp om man söker på google efter en ö i den grekiska övärlden inför en sommarsemester, men enligt mig så är det det som gör Poros lite extra speciell. Det är en ö med ganska mycket turism, men de slags turister som återkommer år efter år, de som älskar denna plats för det den har att ge och respekterar naturen, kulturen och människorna som gör Poros till denna magiska lilla ö.

Poros är både lätt att nå (med båt eller bil) men ändå inte överexploaterad för turismens skull. Här finner man fortfarande lugna stränder och lummiga avlägsna hörnor som man kan göra till sina egna. Det är en perfekt ö för alla åldrar och för alla slags umgängen, och det är helt säkert en plats som jag ofta tänker mig tillbaka till.

Jag hoppas att ni i framtiden vill ge Poros en chans. Jag kommer i alla fall säkert hitta min väg tillbaka hit!

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.