Sounio och Poseidons tempel

På den allra sydligaste tippen av Attika och det grekiska fastlandet byggde grekerna omkring 440 f. kr. det här templet i havsguden Poseidons ära. Att bygga templet just på den platsen och just där vid utloppet från Aten och Attika kan ses som väldigt strategiskt då det förmodligen var det sista man såg när man begav sig iväg till havs och det första som man la ögonen på när man återvände och som påminde en att nu är man hemma i civilisationens näste igen.

Sounio ligger knappt en mil väster om Lavrio och hit tar man sig samma väg. Antingen den kortare och snabbare motorvägen/landsvägen som kommer leda er igenom Lavrio och sen är det ca 10-15 min körning till så är ni framme. Eller så väljer ni den kustväg vi tidigare rekommenderat gällande Lavrio. Om ni tar kustvägen kommer ni se templet och höjden det är byggt på en bra bit innan ni kommer fram och det är en pampig syn när vågorna från Egeiska havet slår in vid foten av kullen samtidigt som solen reflekteras i den vita marmorn. Lägg därtill havets blåa färger så har vi en het kandidat till en akvarellmålning.

För att komma in på tempelområdet måste man betala en mindre inträdesavgift. En bit under templet finns en restaurang som har en stor uteservering och därifrån är det fin vy ut över havet och upp mot toppen av höjden och templet. Denna del är helt gratis att vistas omkring på.

Efter att ni besökt templet och om ni har tid över kan det vara en god idé att utforska området runt omkring. Ge er ut på en vandring på klipp-landskapet. Naturen där är väldigt fin och chansen att springa på en mindre, öde strand är stor. Men se till att ha ordentliga skor för klipporna och det karga landskapet kan kännas vasst mot fötterna.

Hur tar man sig hit om man inte har tillgång till bil kanske ni undrar? Jo, det är nämligen flera guidade bussturer som går hit. Med en enkel sökning på exempelvis – Sounion+tours – får ni garanterat napp. Då finns ju såklart möjligheten att bussen inte stannar vid hotspots längs med kustremsan. Er kamera kommer garanterat inte förlåta er. Men i Grekland är dom måna om att besökare ska vara nöjda och glada och ber ni snällt stannar säkert chauffören vid något lämpligt ställe. Vi rekommenderar att ni hyr bil så ni kan stanna och åka lite som ni vill. Exempelvis kan ni efter templet ta er in till Lavrio för att äta och strosa runt. Om ni fått mersmak på antika lämningar kan ni också åka vidare mot Greklands äldsta amfiteater som ligger strax utanför Lavrio. Läs mer om hur ni hittar till den under kapitlet för Lavrio.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.