Stavros Niarchos Cultural Center Foundation (SNCCF)

Planerna på Stavros Niarchos Cultural Center Foundation (SNCCF) började ta fart redan på 90-talet men det dröjde ända till 2006 för att planerna skulle spikas och bygget skulle ta fart. Projektet skulle flytta både det Grekiska Nationalbiblioteket och den Grekiska Nationella Operan till helt nya och mycket bättre lokaler.

Vid den här tidpunkten hade Aten det lägsta antalet grönområden per capita i hela Europa och därför valde man också att anlägga en stor park till projektet – Stavros Niarchos Parken. Centret är byggt på 210.000 m2 och parken 30.000 m2.

Det var Stavros Niarchos Foundation som bekostade det hela men de donerade allt till den grekiska staten vilka är de som sköter centret, parken och allt som hör till. Byggandet kostade 620 miljoner euro varav biblioteket och operan fick 5 miljoner var.

Första intrycket när man kommer in på området är att det känns som en fristad. Det är väldigt öppna ytor, det är grönt och många familjer tar sig hit för att spendera några timmar och låta barnen springa av sig, antingen på den stora gräsmattan mitt i parken eller i lekplatserna.

Det stora centret tornar upp sig i utkanten av parken och det är en imponerande syn med sitt futuristiska utseende. Uppe från centret har man en 360 graders utsikt över området och stora delar av stan.

Här inne anordnas utställningar med jämna mellanrum. SNCCF är byggt 4,5 km söder om Atens centrum, precis vid Faliro bukten så från ena sidan har man en fin havsutsikt som sträcker sig bort mot Kastella och Pireus.

Parken:

Som sagt är parken väldigt stor, öppen och något som atenarna verkligen behöver. En liten fristad centralt i staden dit man kan gå hela familjen. I parken finns också en Medelhavs-trädgård med växter som finns runt omkring medelhavsområdet: Oregano, salvia, lavendel, rosmarin, rosor etc. Växterna är planerade så att varje månad har en ny färg då olika blommor slår ut vid olika tillfällen.
I parkområdet finns också en stor ”kanal” som ska ge intrycket av att vara en förlängning av havet. Här kan man bland annat segla jolle och paddla kanot. Den påminner en hel del om den bassäng som finns vid Vita Huset i Washington. Om man får segla jolle i den låter jag vara osagt.

Nationella Operan:

Operahuset används inte enbart för operaföreställningar utan här samsas b.la. musikaler, konserter, teater-och balettföreställningar.
Det är ett väldigt modernt bygge som enligt deras hemsida har akustik i världsklass och en scen som är väldigt flexibel vilket gör att många typer av föreställningar kan äga rum där.
Operan har flera syften än enbart föreställningar. Man vill bland annat sprida och lära ut kultur till människor som vanligtvis inte går på opera eller andra kulturevenemang. Här finns en scen för barn för att locka till sig en yngre publik och för att uppmuntra framtida generationer att engagera sig. De anordnar barnföreställningar, utbildningsprogram och åldersspecifika seminarier tillsammans med aktiviteter som de lite yngre kan tycka är kul.
Det finns två scener i operahuset: En större med plats för 1,400 sittande samt en mindre, mer intim scen, som rymmer 400 personer. På den sistnämnda bjuds det bland annat på grekisk dans-och musik, dramaläsning och teaterföreställningar.

Nationalbiblioteket:

Biblioteket ville ändra sitt fokus, från att ha riktat sig mestadels till forskare, vill man nu fånga upp allmänheten och ge alla tillgång till böckerna. Det finns olika avdelningar för vuxna, tonåringar och barn och biblioteket anordnar även events och olika seminarier för alla åldrar. Nationalbiblioteket är 24.000 m2 stort så det finns gott om utrymme.
På grund av att det är väldigt digitaliserat finns möjligheter att ta del av mycket av det som rör den grekiska historien men också forskningsmaterial på olika ämnen som framförallt studenter och forskare kommer ha lättare att komma åt. De historiska dokumenten och skrifterna är ca 4.500 stycken och finns bevarade från 900-talet fram till modern tid.

Både Operan och Biblioteket ligger under det gräsbeklädda tak som man går på från parken och som leder upp mot centret. Man märker knappt att man befinner sig på ett tak när man går på den lilla vägen. Tydligen så gör gräset och växterna som växer på taket att aircondition-systemet inne på Operan och Biblioteket inte behöver vara på lika mycket. Något som visar att bygget även är byggt med miljön i åtanke. Hur det fungerar exakt vågar vi inte ge oss på att försöka förklara då vi inte är några experter på ämnet men Stavros Niarchos Cultural Center Foundation (SNCCF) är ett modernt bygge med allt vad det innebär.

Om ni känner för att komma till ett grönområde och koppla av lite bort från trafiken så är det här ett bra ställe att ta sig till. Det ligger centralt och tar inget inträde.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.