Att ta sig fram i Aten

Att ta sig från flygplatsen in till Aten

Atens flygplats heter Eleftherios Venizelos eller också Athens International Airport och ligger 33 km nordöst om Atens centrum.
Det finns sex olika busslinjer som går mellan flygplatsen och olika delar av Aten. Dom mest lämpliga för besökare är linje X95 som går från och till Syntagmatorget i centrum och linje X96 som går till och från Pireus där färjorna avgår ut till öarna. Vid hamn C brukar de flesta färjorna lägga ut. Linje X97 går till tunnelbanestationen Elliniko som är södra Aten, nära rivieran. Bussarna går ungefär var femtonde minut dygnet runt.

Bussbiljetten går att köpa direkt av busschauffören men det smidigast är att köpa biljetten i de små vita kioskerna som finns vid flera busshållplatser. Det går också att köpa biljetten i tidningskiosker eller vid maskiner som finns vid tåg-och tunnelbanan. Samma gäller också för biljetter till de vanliga stadsbussarna i Aten.

Det går även tunnelbana från flygplatsen och in till centrum. Biljetten köper man i anslutning till tunnelbanan där det finns biljettmaskiner. Det går också bra att köpa biljetten av personalen i tunnelbanan där om man känner sig lite osäker.
Bussresan in till Syntagmatorget tar ca 45 min och liknande tid tar det att åka till Pireus.

Biljettpriser:

• Biljetten som gäller i 1,5 timme för buss, tunnelbana, tåg och övrig kollektivtrafik kostar 1,40 euro. Den gäller dock inte till och från flygplatsen.
• 24-timmars biljetten kostar 4,50 euro. Den gäller dock inte till och från flygplatsen.
• 5-dagars biljett kollektivtrafik 9 euro. Den gäller dock inte till och från flygplatsen.
• Turistbiljett 3-dagars plus en tur till eller ifrån flygplatsen kostar 22 euro.
• Enkelbiljett från flygplatsen kostar 6 euro. Student och ungdom mellan 6-18 år samt pensionärer över 65 år betalar 3 euro.

Till fots

De flesta populära sevärdheterna i Aten ligger i centrum och det är inte långt att gå mellan dem. Men Aten är en stor stad och om man är här flera dagar kan det vara skönt att sprida ut promenaderna. Ena dagen kan man gå till Akropolis för att sedan strosa runt vid Plaka. Andra dagen kanske man blir badsugen och hoppar på färjan till den närliggande ön Aegina. Eller varför inte hyra en bil och ge sig iväg på en avstickare. Den tredje dagen kan man ta sig till norra delarna av Aten och utforska områden som Nea Filadelfia och Chalandri.
Något att tänka på om man tar sig fram till fots är att man måste vara försiktigt om man ska korsa en gata. Oavsett om det är grön gubbe bör man titta en extra gång för här är det nästan ibland som att bilisterna har företräde istället för gångtrafikanterna.

Tåg och tunnelbana

Aten är en stor stad och att gå överallt är inte alltid det bästa valet, speciellt inte under sommaren då värmen kan vara jobbig att hantera även för den bästa. Det smidigaste sättet att ta sig fram är istället tunnelbanan. Syntagma är huvudstationen för tunnelbanans röda och blå linjer.

Linje 1 (gröna linjen) är pendeltåg. Den går från Kifissia i norr, via Omonia och Monastiraki i centrum och sen ut till Pireus. Om du åker gröna linjen och vill komma in till Syntagma så kan du byta till röda linjen vid Attiki eller Omonia.

Linje 2 (röda linjen) är tunnelbana. Den går från Agios Antonios i Atens nordvästra delar, via Omonia och Syntagma och sen ut till Agios Dimitrios i sydost.

Linje 3 (blåa linjen) är tunnelbana. Den går från Egaleo via Syntagma och sen ut till flygplatsen.

Observera att tunnelbanan endast körs mellan 05.00-00.00. Under sommarmånaderna kan dom köra fram till 02 men det är något som ni enkelt ta reda på när ni är på plats.

Taxi

Taxichaufförerna i Aten har ett dåligt rykte. Dom är kända för att lura turister, ofta genom att säga att taxametern är trasig och föreslår istället ett fast pris. Om chauffören säger så ta en annan taxi. Om man inte blir blåst så är det billigt att åka taxi här. En resa på ca 15-20 min kan kosta runt 7 euro men kortare sträckor går på ca 4-5 euro. Minimipriset är 3,20 euro.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.