Atens 6 bästa utsiktsplatser

1: Hymettus (Ymitos)

Berget Hymettus i Atens östliga delar mäter hela 1,026 meter över havet (den högsta toppen heter Euzonas) och ligger förvånansvärt nära dom mest centrala och livfullaste delarna av stan. Man kommer helt plötsligt in på en väg som kantas av skog även om man alldeles nyligen kört bil genom det vältrafikerade området Kaisariani. Ganska tidigt på vägen kommer man till klostret Kaisariani som har anor från 1100-talet. Klostret omges av bergets skog och det är väldigt grönt och lummigt. Ett fint ställe helt enkelt!

Vidare därifrån en bit uppåt längs vägen finns en liten rastplats med bord och bänkar uppställda i skogspartiet men också en uteservering som tillhör en mindre servering där man kan köpa kaffe, vatten samt något gott att äta. Mitt i rastplatsen finns dessutom en damm med sköldpaddor. Förutom ett par klosterruiner så består resterande del av vägen enbart av fantastiska vyer. Längs med serpentinvägen upp till toppen finns ställen att stanna på för att blicka ut över hela staden och mer därtill. Man tror hela tiden att det inte kan bli bättre och mer storslagen vy men redan efter nästa kurva inser man att man hade fel. Så ta er tid och stanna till för det är mäktigt. Väldigt mäktigt.

Dock går inte vägen upp för ena sidan och ned för den andra utan det är en vändplats längst upp så man får vända om och åka samma väg tillbaka. Men det gör absolut ingenting för nu får man se vyerna på vägen ner också. Något att tänka på är att uppe på toppen är det militäranläggningar, tv-master och dylikt och här råder foto-förbud. Det finns en skylt precis innan området som berättar när förbudet börjar.

På Hymettus bor det för övrigt väldigt många djurarter såsom rävar, fladdermöss, och ormar och faktiskt över 112 sorters fåglar vilket är ¼ av alla fåglar som finns i Grekland.

2: Lycabettus

Atens högsta punkt och stadens kändaste utsiktsplats. Den här kalkstensklippan reser sig ca 300 meter över staden och från toppen och det lilla kapellet Agios Georgios har man fantastisk utsikt åt alla håll. Och det är just 360 graders-utsikten som utmärker Lycabettus allra bäst samt att den ligger centralt och är smidig att ta sig till.
Man kan ta sig upp och ner för klippan på två sätt: Antingen går man upp från gatan Aristippou i det centrala området Kolonaki (vilket inte alls är ansträngande) eller så åker man bergsbanan upp vilken såklart kostar en liten slant. På toppen finns det ett par restauranger om man vill äta något. Det finns också försäljare som står strategiskt placerade där man kommer upp om man har tagit sig upp till fots. Vatten, öl, juice etc. kan köpas till inte alltför överbetalda priser.

På klippan men lite under toppen finns även en stor öppen amfiteater som på sommrarna är en populär scen för olika sorters konserter och föreställningar.

3: Dilaveri-kullen

I Metamorfosi i Atens norra delar finns Dilaveri-kullen. Från toppen av kullen-som vid en första anblick inte verkar särskilt hög-ser man hela staden som sträcker sig ända ner till havet långt där borta. Det ligger även en restaurang här som heter Thea Dilaveri och som har fönster och en uteservering ut mot vyn. Det är inte alls kämpigt att ta sig upp hit. Har ni bil är det bara att köra hela vägen till stadsdelen Metamorfosi och leta upp vägen Litous & Kimis upp mot restaurangen. Om man skulle gå är det bara en lättare stigning som måste besegras men den är inte alls kämpig.

Precis intill resturangen, lite lägre ner på kullen finns även kommunens öppna simmhall med uppvärmt vatten dit många atenare kommer och simmar året om samt många vattenpolo-lag tränar.

4: Akropolis

Akropolis som är 156 meter hög har såklart en given plats på en lista som denna. Detta är utan tvekan Atens populäraste besöksmål och av mixen av historia, imponerande tempelbyggnader och storslagen utsikt är det lätt att förstå varför. Här får man mycket i en smäll och många som besöker Parthenon står lika länge och beundrar utsikten som de gör vad gäller templen.

Det som gör att Akropolis inte hamnar högre upp listan är att det kostar att komma in på området. Under högsäsong får man betala hela 20 euro och under lågsäsong 12 euro. Sedan är man sällan själv här (vilket är högst förståeligt) så det kan bli lite väl trångt och stressigt för vissa. Det finns visserligen även mindre intill-liggande kullar att klättra upp på men från Akropolis-klippan har man områdets finaste vy.

5: Zafiros i Galatsi

I Galatsi i Atens nordöstra delar finns restaurangen/cafeét Zafiros på toppen av Attiko Alsos-kullen och området Tourkovounia. Härifrån får man en panoramavy över hela staden: Från havet och längst bort till de norra förorterna. Mitt emot Zafiros stora uteservering, på andra sidan staden, reser sig berget Parnitha som är nästa utsiktsplats på min lista.

Zafiros serverar både mat och dryck men priset är något dyrare än vanligt, speciellt kaffet kan kosta någon euro dyrare. Det är nog utsikten som man betalar lite extra för annars är kaffet inget outstanding. Här uppe finns det dessutom sköldpaddor som stryker omkring på bergssidorna. Vissa är så pass modiga att dom vågar sig in på en tur på uteserveringen.

För den som inte bara vill ta en kaffe och titta på vyn så finns även här, precis i närheten av Zafiros, en park som man kan promenera eller cykla i. Här finns bland annat fyra stycken tennisplaner och en fotbollsplan. På sommarkvällarna anordnas även teater- och musikföreställningar på den lilla teatern som också finns i parken.

Till dessa delar av stan och Attiko Alsos- kullen kommer man enklast om man tar buss 601 från centrum (torget Kanigos) eller buss 622. Man går då av på ändstationen. Man kan så klart även ta en taxi hit, vilket är det smidigaste alternativet men då får man betala en peng så klart.

6: Parnitha

Berget Parnitha är ett av de större bergen som reser sig runt Aten. Berget har hela 16 toppar som är högre än 1000 meter och dess högsta topp Karampola är 1.413 meter hög. Hela berget är täckt av pinjeträd på de lägre höjderna och tallskog ju längre upp man kommer. Parnitha ligger i utkanten av dom norra delarna och längst upp på en av bergets toppar som heter Mavrovouni finns faktiskt Casinot Mont Parnes som nås via en sidoväg eller genom linbana.

Vägen upp slingrar sig som en bergsväg gör och bjuder på många möjligheter att överblicka Aten högt ovanför. Parnitha är ett populärt ställe att vandra på och det finns flera olika vandringsleder att följa. Det finns även två populära vandrarhem som även serverar mat på platserna Bafi och Flampouri. De är väldigt trevliga med mycket god mat och uteserveringear som vetter mot bergen och dalarna. De är defenitivt värda ett besök.

Chansen att stöta på hjort är väldigt stor då dom börjat ta sig längre och längre ner på berget. Anledningen är att vargen har börjat komma tillbaka till området vilket i sin tur gör att hjorten drar sig bort ifrån dem. Det speciella med hjortarna här är att de inte verkar vara alls skygga för människorna som besöker berget utan man kan komma väldigt nära dem.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.