Attikas 5 finaste stränder

När man tänker på Aten och Attika så är inte världens finaste strand det första man ser framför sig utan Aten är oftast ett resmål för den som vill uppleva citypulsen. Men det ena behöver inte alltid utesluta det andra. Speciellt inte i Atens fall. Runt om Aten i Attika-området finns det lika många fina stränder som på vilken välbesökt ö som helst ute i det Egeiska eller det Joniska havet. Här finner man långa sandstränder med djupa eller grunda vatten, mindre stränder med kristallklara vatten och småsten, stenstränder med smaragdgröna vatten. Ja det finns något för alla smaker och jag har satt ihop en lista över de 5 finaste stränderna runt Aten som man kan nå inom en timme med bil eller buss från staden.

Problemet för många turister som besöker Aten är att de inte så gärna hyr en bil för att köra inne i stan och det är fullt förståeligt. Men vill man besöka en av dessa stränder behöver man inte alltid köra inne i stan. Den stora nationella vägen som tar en runt Atens ytterkant och de mindre landsvägarna som ofta leder till dessa stränder är mycket lättare att köra på. Det finns ju så klart stränder ganska centralt också – på Atens riviera – som man når lätt med buss eller spårvagn men jag är inte här för att ge er de självklara och enkla alternativen utan jag vill ge er möjligheten att utforska fantastiska ställen som ligger ett stenkast ifrån staden och som dessutom är ett bra tips till en dagsutflykt.

Man behöver dock som sagt inte hyra bil för att nå dessa 5 stränder som jag föreslår utan man kan nå alla med buss från ”Pedion tou Areos” – ett torg inne i centrala Aten ganska nära ”Omonia” – för en liten slant (tidtabeller och prislistor mm finns på engelska på hemsidan www.ktelattikis.gr).

1. Porto Rafti – Erotospilia

Porto Rafti– som jag har skrivit om i ett tidigare inlägg- ligger ca 40 km från Aten på Attika-halvöns östra sida. Hit kan man komma lätt med bil genom att ta den stora vägen ”Attiki odos” mot Markopoulo eller med buss som åker från Aten (från torget ”Pedion tou Areos”) varje timme och kostar 4 euro.

Stranden ”Erotospilia” ligger lite efter stadens strandpromenad och det är här den yngre publiken hänger, speciellt på helgerna. Det är en fantastiskt fin strand gömd bland pinjeträden med småsten och kristallklart vatten. På den här lilla undangömda men välkända stranden finns även en liten beachbar där man kan köpa dricka, enkla smörgåsar och glass. För att få en bra plats här(eller plats överhuvudtaget) bör man komma tidigt. Den här stranden har inga parasoll eller solstolar men vid ena sidan av stranden finns det en pinjeskog som till viss mån agerar parasoll.

2. Porto Germeno

Den här stranden (eller stränderna) är ren och skär ingenjörskonst av naturen. Porto Germeno ligger nordväst om Aten ca 70 km från Atens centrum. Med bil tar man vägen ”Attiki odos” eller nationella vägen mot Elefsina och viker in mot Mandra och Agios Sotiras. Efter det så leder den otroligt fina landsvägen en enda ner till Porto Germenos genom berg och skog. Det andra alternativet är att ta bussen från ”Pedion tou Areos” i Aten som går ca varannan timme och kostar 6,90 euro.

När man kommit fram till Porto Germeno så tror man att man hamnat på en grön ö någonstans i Egeiska havet. Porto Germeno är ett litet samhälle precis vid vattnet där många atenare har sommarhus. Därav de många tavernorna och cafeerna som slår upp sina portar på sommaren för att servera stadens gäster och invånare. Här finns tre stränder, den ena efter den andra i en stor lummig och brant bukt som skyddas av de höga bergen. Det är fantastiskt fint. Mitten-stranden och stranden längst till vänster (eller den södra stranden, beroende på hur man ser på saken) är lite längre och grundare och ett bättre alternativ för barnfamiljer medan stranden längst till höger- och som råkar vara min favorit- är lite mindre och har lite djupare vatten.

Utöver det så finns här även en antik borg som ser ut över den lilla staden och pryder stället ännu mer. Här kan man utan tvekan spendera en hel dag! Bada i det otroligt klara vattnet, äta lunch på en av tavernorna, upptäcka borgen och ta en kaffe på eftermiddagen…eller varför inte ett dopp till framåt kvällen?

Ett tips: Härifrån kan man också ta sig till den närliggande stora stranden Psatha.

Vägen dit är otroligt fin då man åker upp i bergen och genom en pinjeträd-skog och vyn ner på Psatha är slående. Stranden är en lång och fin strand med småsten och en häftig klippa på sin västra sida men den är rätt livad då området runt stranden är fullt av barer, tavernor mm.

3. Sounio – K.A.P.E stranden

I ett tidigare inlägg här på untraveled.se skrev jag om Lavrio och det närliggande området Sounio. Det vi dock inte hade upptäckt när vi skrev det inlägget var stranden K.A.P.E ca 15 min efter Sounio-templet i riktning mot Atens riviera.

Den här otroligt vackra stranden är helt undangömd från vägen och sanningen är den att även om den kan hittas på google maps och vägen dit är bra så finns det ingen som helst skylt som visar vägen till stranden. Jag hittade den faktiskt av ren tur! K.A.P.E liknar de sorters stränder man bara hittar på öar som Ikaria eller Samos- små stränder med småsten, turkosblått och klart vatten i bukter med höga berg runt omkring som man når genom att gå ner för en brant trappa. På helgerna är det oftast fullt av folk på stranden och man förstår ganska lätt varför men på vardagarna kan man ha stranden helt för sig själv. Även om den ligger undangömd så finns här en liten ”kantina” (en slags grekisk ”food-truck”) där man kan köpa vatten, kaffe och något enkelt att äta.

Hit kommer man antingen med bil genom att ta ”Attiki odos”-vägen mot Markopoulo och fortsätta mot och förbi Lavrio och Sounio (och svänger vänster in på en liten väg strax efter stranden ”Legrena”) eller med bussen till Sounio från Atens centrum och ”Pedion tou Areos” som går varje timme och kostar 6 euro och sedan en taxi sista korta biten.

Marathonas – Schinias

En klassiker för alla atenare! Schinias-stranden ligger i Marathonas-området nordöst om Aten och den är en av Attikas, om inte den längsta, sandstranden i området. Den är faktiskt hela 3 km lång och ju längre norrut på stranden man är, desto grundare är vattnet. Därför samlas också de flesta småbarnsfamiljer på den delen av stranden. Här finns det små tavernor och cafeer samt beach-bars lite överallt men det är på väldigt få av dessa som man måste betala för solstol och parasoll. Till största del är Schinias en fri strand. Det finns även en fint organiserad camping vid stranden – ”Octopus”.

Det som gör den här stranden lite speciell är pinjeträdskogen som den ligger vid. Precis bakom stranden, kanske 10 meter från vattnet, börjar en fin och lummig pinjeskog som man kan ta skydd i från solen och sanningen är den att det är många besökare som föredrar att ligga lite längre in under träden. Den här skogen som växer utmed hela stranden ger också en fin promenadmöjlighet under sommarens varma månader då trädens skugga drar ner på temperaturen rejält, samt att man alltid kan ta ett dopp om det blir för varmt.

Hit tar man sig antingen med bil mot Nea Makri och Marathonas (det är mycket bra skyltat) eller med bussen från centrala Aten och ”Pedion tou Areos”. Bussen mot Schinias går varannan timme fram till tidig kväll och kostar ca 5 euro.

5. Agia Marina

Sist men inte minst vill jag tipsa om den minsta stranden av dem alla. Agia Marina stranden ligger också i Marathonas området men lite efter Schinias. Hit går samma buss som går till Schinias och då kostar biljetten ca 6 euro.
Den här lilla stranden ligger precis bredvid Agia Marinas lilla hamn. Härifrån går ferry-båtar över till Evia och området Nea Stira. På sommarmånaderna kan det vara ganska mycket biltrafik till hamnen då många åker på dagsturer till Evia och då kan även stranden vara full. Hit måste man komma tidigt på morgonen om man vill få en plats men det är det värt. Vattnet här är alldelles turkost och den här sandstranden är fantastisk. Man tror att man kommit till någon paradisö långt ifrån staden.

Mellan hamnen och stranden finns även en liten taverna där man kan sätta sig och äta gott men också köpa med dryck och enklare mat om man vill äta på stranden. Det finns även en stor parkering där man kan lämna bilen för en slant och det kan det vara värt när badtrafiken är igång.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.