Besök en gatumarknad

Gatumarknader eller “Laiki agora” (Folkets marknad) som de heter på grekiska är mycket vanliga i Grekland. I de stora städerna har varje område sin gatumarknad en specifik veckodag och det samma gäller för alla mindre städer, byar och även större öar landet runt. Den grekiska husmanskosten präglas just av många grönsaker så det är inte konstigt att dessa marknader alltid är välbesökta.

Dagen då marknadens alla lastbilar och stånd rullar in i staden är en speciell dag. Alla familjer i området ska köpa sina grönsaker och all frukt för veckan som kommer. Alla hushåll skickar minst en representant till marknaden och det betyder att det blir ett väldigt myller under de mest välbesökta timmarna på dagen. De flesta känner varandra på marknaden – jordbrukarna och fiskarna som säljer sina produkter är oftast de samma också – och från de tidigaste morgontimmarna fylls marknaden av människor, ljud och dofter.

Jag vill tipsa er om dessa marknader för det är bland annat här man kan känna av den vardagliga stadspulsen, leva lite som lokalbefolkningen. Härifrån kan man även köpa med sig lokala produkter till bästa pris. Många som har besökt Grekland säger ofta att ”det man verkligen njuter av i Grekland är grönsakerna, tomaterna smakar annorlunda”… så varför inte ta sig direkt till källan? Eller varför inte hälsa på källan när den kommer till dig rättare sagt?

Frukt, grönsaker, ekologiskt odlade eller inte, fisk, kryddor, honung, blommor och mycket mycket annat kan man hitta här. Marknaderna håller på från tidig morgon till ungefär klockan 16.00 på eftermiddagen då de flesta stånden har sålt ut alla sina produkter.

Vart du än befinner dig i Grekland (eller i Aten) så är det enda säkra att du kommer få besök av en marknad och för att besöka den gäller det bara att ta reda på vilken dag den hålls och på vilka gator. Vad gäller Aten och Attika finns hemsidan http://www.laikesagores.gr/ som berättar för en var marknaderna hålls varje dag (dock endast på grekiska) men generellt så är det bara att fråga en grek som bor i området när de brukar ha sin marknad så får man svar direkt.

Några marknader i Atens mer besökta områden

Måndagar: i det centrala området Patisia (på gatan Stefanou Vizantiou)
Tisdagar: i det centrala området Kypseli (på gatan Naxou)
Torsdagar: i området Vari-Voula-Vouliagmeni vid rivieran (på gatan Papagou) samt i området Glyfada vid rivieran (på gatorna Alsous, Kyprou, Napoleontos Zerva och Lazaraki)
Fredagar: i det centrala området Kolonaki (på gatan Xenokratous)
Lördagar: i det centrala området Exarchia (på gatan Kallidromiou

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.