Fotbollen i Grekland

För grekerna är idrott inget skämt. Och det gäller framförallt fotboll och basket som är de två största sporterna i landet. Grekland var länge utsatt för kaosartade matcher där supportrarna ofta ställde till med kravaller och stökigheter. Men för ett par år sedan blev det en regeländring som säger att endast hemmalagets supportrar får gå på matcherna vilket har lett till att det lugnat ner sig avsevärt. Nu läggs det istället mer energi på det egna laget. Knallskott, tifo, bengaliska eldar och framförallt en passionerad publik skapar en mäktig inramning under matcherna.

Ett varningens finger bör höjas för att visa sin klubbtillhörighet offentligt. Givetvis går det oftast bra men man bör vara försiktig då rivaliteten mellan de olika klubbarnas supportrar är stor och det kan bli tråkigheter om man stöter på fel folk på fel ställen.

Mycket av det klotter som finns i Aten-men också runt om i Grekland-är fotbollsrelaterat. Ofta är klottret målat i lagens färger och budskapet brukar vara namnet på klubben men också firmorna för respektive lag. Du kan åka på en avlägsen bergsväg mitt ute i ingenmansland men ändå stöta på klotter som har med något fotbollslag att göra.

Den grekiska ligan heter Super League och består av 16 lag.

”The big 4” i grekisk fotboll

AEK Athen (Gul/svarta).

AEK Athen har två svenskar i laget samt en svensk som sportchef: Landslagsmittfältaren Jakob Johansson, tidigare Örebromittfältaren Astrit Ajdarevic och den tidigare landslagsmittbacken Daniel Majstorovic i rollen som sportchef. Just nu spelar laget på den tidigare Olympiska Stadion som även kallas OAKA. En ny arena ska byggas i Nea Filadelfeia som beräknas stå klar inom ett par år. Områden som förknippas med AEK Athen är framförallt Nea Filadelfeia men också Nea Ionia.

Panathinaikos (Gröna).

Panathinaikos har tre svenskar i laget: Landslagsforwarden Marcus Berg, Niklas Hult som anslöt från franska Nice 2016 samt tidigare Malmöspelaren Guillermo Molins. Klubben spelar på Apostolos Nikolaidis-stadion i centrala Aten. De centrala delarna av staden brukar förknippas med Panathinaikos gröna färger.

Olympiakos (Röd/vita).

Storlaget i Grekland samt det lag som oftast är ute i Europa och spelar. Olof Mellberg har spelat här och har legendstatus bland klubbens supportrar än idag. Arenan Karaiskakis ligger i Pireus och är också klubbens starkaste fäste bland fansen.

PAOK Thessaloniki (Svart/Vita).

Norra Greklands största lag från landets andra största stad vilket resulterat i stor rivalitet med lagen från Aten. Inga svenskar spelar i nuläget i laget men under 2015 spelade landslagsmålvakten Robin Olsen i PAOK. Toumba är där PAOK spelar sina hemmamatcher.

Det är oftast dessa fyra lag som är med och slåss om ligasegern och europaspel. Olympiakos har dock varit överlägsna och har nio ligatitlar dom senaste 10 åren vilket säger mycket om deras dominans.

Biljetter

Det smidigaste sättet att köpa biljetter är via internet på klubbarnas respektive hemsidor. Men för att göra det krävs att man har ett grekisk ”social security number”, också kallat AMKA. På grund av de oroligheter som präglat grekisk idrott de senaste åren infördes detta för att det enklare skulle kunna gå att spåra vem som varit bråkig då personens stolsnummer inne på arenan går att identifiera med hjälp av AMKA.
Detta försvårar givetvis för icke-greker som vill gå och se en match. Då får man istället gå ner till arenan och köpa biljett från de speciellea kioskerna vilket brukar gå bra så länge det inte är en match mellan de fyra lagen ovan eller någon annan stormatch. Se då till att vara där i god tid och ha med er id-kort eller pass.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.