Greklands herrlösa hundar och katter

Man ser dem spatsera på gator eller ligga och sola i timmar på torgen runt om i hela landet. De herrlösa hundarna och katterna är, på gott och ont, en integrerad del av stadslandskapet i Grekland.

Vad vore en resa ner till Grekland utan de hundratals katter och hundar man möter på tavernor eller i stadens gränder? För mig personligen, har den bilden och den symbiosen med hundar och katter omkring mig fått mig betytt mycket. Min grekiska morbror Nikos har sedan många år tillbaka tagit hand om och matat alla herrlösa katter runt vårat kvarter och det har gjort så att jag sedan mycket unga dagar fått lära mig att respektera allt liv omkring mig, att ta hand om de som behöver det mest. Både människor och djur.

Sanningen är den att saker och ting har ändrat sig i Grekland vad gäller hur folk förhåller sig till de herrlösa djuren. När jag var liten i början på 90-talet till exempel så kommer jag ihåg hur många sparkade på katter och hundar, gjorde dem illa. Idag ser man en helt annan bild. Allt fler atenare och greker matar de herrlösa katterna och hundarna och tar hand om dem. Det har också blivit allt vanligare med adoptiner av herrlösa djur.

Jag tror personligen att det an ha att göra med att den ekonomiska krisen gjort oss alla mer ödmjuka, mer förstående till hur det är att leva ett svårt liv. Samt mer behövande av sällskap och kärlek, något som dessa djur kan förse oss med.

I en artikel från 2017 så står det att det är beräknat att det finns omkring 1,8 miljoner herrlösa hundar och över 2 miljoner herrlösa katter i Grekland och av alla de djuren så har bara 23% blivit chippade av kommunerna där de lever. Något intressant är att 70% av de herrlösa hundarna verkar komma från hem eller ha föts av en hund som bor i ett hem medan 72% av de herrlösa katterna kommer från redan herrlösa katter.

Hur många gånger har ni inte matat eller klappat en herrlös hund eller katt på semestern och tänkt ”om jag bara kunde ta med dig hem!”? Sanningen är tyvärr att man inte kan hjälpa alla men man kan alltid göra något.

Det finns i dagens Grekland ungeför 120 djurskyddsorganisationer som aktivt matar, kastrerar, tar hand om katter och hundar samt försöker adoptera bort dem till kärleksfulla familjer i Grekland och i andra länder runt om i världen. Nästan alla dessa organisationer är privata och fungerar främst genom donationer och frivilliga insatser. Om du är en djurvän och vill göra en skillnad för dessa djur i Grekland, kontakta gärna en sådan organisation. Man kan oftast bli medlem och betala en medlemsavgift per år om man vill stödja dem och självklart kan man även donera pengar. Eller varför inte själv ta steget och adoptera en katt eller hund från Grekland? Jag går i alla fall i de tankarna för stunden.

Här kommer en lista på några av dessa djurskyddsorganisationers sidor dit du kan vända dig om du vill hjälpa till:

http://www.filozoiki.gr/arxikh

https://www.ninelivesgreece.com

http://lostandfoundanimals.blogspot.com/

https://saveagreekstray.org/en/

https://www.raws.gr/

https://www.skiathos-cats.org/

http://www.zawf.gr/

https://www.dogsvoice.gr/

Om du är intresserad av att, nästa gång du åker till Grekland, ta med dig en lurvig kamrat hem, så är det faktiskt lättare än du tror. Du kan få all information om vad som behövs för att ta hem din hund eller katt från adoptionscentret eller djurskyddsorganisationen du besökt men här kommer några tips om vad man måste ha gjort för att få resa hem med sin hund eller katt till andra länder i Europa.

  1. Hunden eller katten måste ha fått ett chip.
  2. Hunden eller katten måste ha fått sina vacciner, speciellt emot rabies. Det kan också behöva gå några veckor från vaccindatum till att den får resa.
  3. Hunden eller katten måste ha fårr utgivet ett EU pass där dess chip-nummer samt alla vaccinationer ska stå.

Ditt nya husdjur kan alltså väldigt enkelt, oftast inom tre veckor från och med sitt första veterinärbesök, resa hem med dig och bli en del av din familj!


Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.