Pireus – Kastella – Mikrolimano

Pireus är mer än bara startsträcka och målsnöre för semestern ut till den grekiska ö-världen. Pireus var förr en hamnstad och är till stor del det än idag också. Tidigare var Pireus en stad som låg avskilt från Aten men idag har både Aten och Pireus växt så pass mycket att dom byggts in i varandra och Pireus sägs nu vara en del av Aten. Många tar sig idag hit för shoppingen, för maten och för närheten till havet.

Mikrolimano

Mikrolimano är en mindre hamn i Pireus där fiskebåtar och småbåtar samsas med lyxigare yachts. Det är ett populärt ställe bland atenarna men Mikrolimano lockar också besökare från hela Attika som på soliga dagar vill finna lite lugn och ro och äta gott.

Längs med den ovala hamnpromenaden ligger tavernor uppradade som är kända för sina fisk-och skaldjursrätter. Vid foten av Kastella-kullen finns flertalet barer och caféer för den som är sugen på nåt enklare.

-Kastella

Ovanför Mikrolimano reser sig Kastella likt en amfiteater då det är byggt på en kulle och många atenare anser att det är en av stadens finaste delar, om inte den finaste. Kastella betyder ”Lilla fortet” och fick sitt namn efter att toppen belägrades av soldater från revolutionsarmén under grekiska inbördeskriget 1821.

Tidigare var Kastella ett lyxigt och glamoröst område. Här finns fortfarande gamla och imponerande hus som vittnar om Kastellas tidigare historia men tyvärr står flera övergivna och förfaller då få har pengar, tid eller ork till att restaurera dom. Flera av husen blev dessutom förstörda i jordbävningen 1981 och har sen dess fått stå i det skick dom lämnades. Dom gamla husen som haft turen att få ha en kärleksfull ägare och som idag står upp i all dess prakt är väldigt imponerande.

Högst upp på kullen finns Veakeio Teatern med plats för 2.000 åskådare och som på sommaren och hösten är fullbokad med konserter, teaterpjäser och dansföreställningar. Utsikten från teatern är också en del av upplevelsen då den bjuder på en vy ut över havet och bukten nedanför.

Att ta sig upp till Kastella kan vara lite ansträngande. Uppförsbackar varvas med långa trappor och smala gator men ingen har mått dåligt av lite ofrivillig motion. Det går såklart också att ta sig upp med bil men det är inte alla som har tillgång till det på sin semester. Och dessutom får man se betydligt mer om man tar sig runt till fots.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.