Porto Rafti

Om man känner för att komma undan Atens storstadsbuller för ett par timmar behöver man inte hoppa på en färja och åka ut till någon ö. Istället kan ni ta bilen till Porto Rafti som ligger ca 35 km från Aten. Vägen dit går över bergen så körtiden är runt en timme. Porto Rafti har ca 10. 000 invånare men om somrarna omvandlas staden helt då tusentals greker, framförallt atenare, har sina sommarhus här. Det gör att man får känna på att ha semester tillsammans med grekerna istället för att trängas med turister inne vid Atens centrum eller på någon turistig ö.

Det känns som att man hamnat långt bort från Aten och stadsmyllret när man kommer till lugnet i Porto Rafti. Härifrån ser man öar, bukter och halvöar vilket ger en härlig ö-känsla. Längs med kustremsan går ett promenadstråk där tavernor, barer och caféer ligger tätt. Många av dom är byggda precis intill havet och omges ofta av lummiga träd som ger skön skugga.

Här finns också ett par arkeologiska platser att besöka för den historiskt intresserade då trakten har varit bebodd sedan 2600 f. Kr. Framförallt bör man passa på att se Tempel of Artemis Vravronia och tillhörande museum. Men det finns också vingårdar och kloster att besöka.

Ett måste är i alla fall att sig upp till Kastro, som ligger ca 700m ovanför staden. Det är ett slottsliknande café som ligger uppe på bergssidan och härifrån får man utsikt över hela staden och havet.

Givetvis finns här även stränder. Aulaki beach är den strand där gemene man kommer trivas bäst. Här är det sandstrand, långgrunt och det finns solstolar och duschar. Stranden ägs dock av staten och tar en lägre avgift för solstolarna. En till strand i området, strax efter strandpromenaden, är Erototspilia och det är här den yngre publiken hänger. En fantastiskt fin strand gömd bland pinjeträden. För att få en bra plats (eller plats överhuvudtaget) bör man komma i tid för platserna går snabbt åt!

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.