Det här kan bli ett ganska långt inlägg men den här vackra ön har så mycket att berätta om och inte vill vi glömma något inte. Visste du till exempel att många Caretta Caretta-sköldpaddor väljer just Kefalonias stränder för att lägga sina ägg, eller att det finns getter med ”gyllene” tänder på ön p.g.a att marken här är så metallrik? Men det är bara början av intressanta saker det finns att berätta om Kefalonia!
Kefalonia ligger i det Joniska havet tätt intill öarna Zakynthos och Lefkas men är betydligt större än båda två till ytan samt när det gäller antalet invånare. Om man rest hit med bil och båt blir man otålig att hoppa av båten så fort man närmar sig öns hamn och får se det klara, smaragdgröna vattnet och de höga bergen täckta av skog som sträcker sig så långt ögat kan nå. Det här är sannolikt en av Greklands vackraste öar!
Det var här som filmen ”Kapten Corellis Mandolin” spelades in under början på 90-talet och det var först efter det som ön blev mer känd och fler turister började åka hit. Men även om Kefalonia idag är välbesökt, och det speciellt av italienska turister, så är ön så pass stor att det aldrig riktigt blir sådär otroligt mycket folk på stränder och hamnpromenader, vilket i alla fall vi tycker är skönt.
Öns största stad är Argostoli och ligger på den sydligaste delen av ön i en stor bukt mittemot öns näst största stad Lixouri. Argostoli har varit öns huvudstad sedan 1757. En 900 meter lång stenbro (Drapanos bron) går från Argostoli till andra sidan bukten och är ett av få byggnadsverk i staden som klarade sig efter den starka jordbävningen 1953 som i stort sätt förstörde alla hus på ön.
Argostoli är en väldigt fin stad som har allt man kan behöva. Det här är öns ekonomiska och kulturella centrum och speciellt under sommaren myllrar det av liv alla timmar på dygnet. De centrala gågatorna, speciellt den största och mest centrala-Lithostroto-gatan- med sina små affärer som är öppna i stort sätt dygnet runt, caféerna, barerna, torgen där barnen leker varje kväll. Allt det kan inte annat än sätta sig i minnet på en.
Förutom Argostolis centrala torg finns även torget Kampana (betyder klocka) där den gamla kyrkklockan än står. Man kan ta sig upp i den och njuta av den fina vyn av Argostoli eller ta en titt på fotografiska utställningen som finns där och som berättar stadens och klocktornets historia.
Det finns här ett lite speciellt traditionellt café, «The Bells» som tillhör Kooperativet ROTA. Här arbetar endast personer som har olika handikapp. Här kan man njuta av sitt kaffe men även köpa med sig lokala örter eller sötsaker.
För er som vill lära känna öns historia och kultur lite bättre så kan vi rekommendera det arkeologiska museet samt stadens bibliotek där många ovanliga verk finns att titta på, visserligen främst på grekiska men det finns personal där som kan ge er en liten tur.
Några kilometer sydväst om Argostoli ligger byn Lassi, Kefalonias kanske kändaste turistort. Här finns väldigt fina stränder – med eller utan beachbarer – som Platis Gialos och Makris Gialos, många restauranger och små affärer av olika slag samt att man är nära till Argostoli och allt som händer där. Lassi ligger även mycket nära öns flygplats vilket kan vara ett plus för vissa resenärer.
Lixouri är en annan stor stad värd ett besök. Hit kommer du antingen med en färja från Argostoli som tar ungefär en halvtimme (båtarna går två gånger i timmen och färden kostar bara en liten slant) eller med bil (resan ta ca 35 minuter). Det sägs att Lixouri var en av Joniska övärldens finaste städer innan jordbävningen 1953 fast den idag inte ser så speciell ut. Lixouri är i stort sätt en mindre och lite lugnare variant av Argostoli som består av en lång hamnpromenad med kaféer, barer, tavernor och affärer men även fina gator och promenadstråk med träd uppradade vid sidorna av dem. I trakten finns även de fina stränderna Xi beach och Megas Lakos. Stranden Xi kan faktiskt ses som ett naturligt spa då sanden här är full av lera som är bra för huden!
Andra viktiga sevärdheter i trakten är den antika staden Pali, Agios Charalampos-kyrkan och statyn av den satiriska poeten Andreas Laskaratos.
Semester betyder så klart även god mat och här i Lixouri kan ni hitta många tavernor och restauranger som serverar både grekisk husmanskost och annat gott. Passa på att äta italiensk mat här på Kefalonia då ön ligger väldigt nära Italien och den venetianska kulturen som finns på ön skiner igenom även i maten.
Förutom öns större städer vill dock Untraveled starkt rekommendera byarna Assos och Fiskardo. De är något unikt!
Assos ligger ca 4 mil norr om Argostoli på en liten, liten udde som ligger vid vattnet och har väldigt höga berg bakom sig. Byn stod emot den stora jordbävningen 1953 så här kan man faktiskt se ett par äldre fina hus i den venetianska stilen. Här är atmosfären magisk, det är lugnt och man kan höra varje våg slå mot stranden. Små caféer och tavernor finns längs strandpromenaden men även längre in i byn och här är det värt att sitta en hel kväll och bara njuta. Assos ligger ganska nära den kända stranden Myrtos beach så man kan mycket väl organisera en dagsutflykt och se båda dessa ställen.
Nu till Fiskardo som ligger längst norrut på ön och således nära ön Ithaka. Sanningen är den att om alla byar på ön hade klarat sig genom den stora jordbävningen såsom Fiskardo klarat sig så hade Kefalonia varit ett ännu vackrare ställe. Här är de gamla venetianska husen bevarade och det genuina Kefalonia skiner igenom. Färgglada hus, cypresser, gränder, långa trappor. Man vill bara fotografera och fotografera! Nära Fiskardo finns även stränderna Emblisi och Foki. Enligt oss så är ett besök till stranden Foki ett måste. Här badar man i smaragdgrönt vatten och inget parasoll behövs då man kan ligga i skuggan av ett pinjeträd vilka det myllrar av bara ett par meter ifrån vattenbrynet.
Det sägs även att det finns många munksälar just i de här trakterna.
Kefalonia är dock mycket mer än bara dess städer och byar. Här finns också några naturupplevelser som är värda din tid.
På södra delen av ön hittar vi Enos nationalpark som grundades 1962 för att skydda en unik och mycket mörk till färgen gran som endast finns på Kefalonia (Cephalonian Fir). Inom nationalparken finner vi även Mount Enos med öns högsta berg Megalos Soros (på hela 1627 meter) där det sägs att det fortfarande finns vildhästar.
Nära Kefalonias mest trafikerade hamn Sami ligger Drogarati grottan och Melissani lake, samt den mycket fina stranden Antisamos.
Drogarati grottan är en jättestor underjordisk grotta som upptäcktes för ungefär 300 år sedan. Den har varit öppen för allmänheten sedan 1963 och är värd ett besök. Man går ner jättemånga trappsteg då grottan ligger på 95 meters djup och om man är lite rädd för små utrymmen som många är blir man lite smått nervös av att ta sig ner för den där branta och smala trappan men känslan när du kommer in i grottan är helt annorlunda. Kammaren är jättestor och man blir alldeles häpen. De många stalaktiterna och stalagmiterna som finns i den är också fantastiska. Här nere behövs det heller ingen aircondition under de heta sommarmånaderna. Temperaturen i grottan är nämligen 18 grader samt att det alltid är smått fuktigt här.
Här nere hålls det faktiskt även konserter varje sommar tack vare grottans unika akustik. Grottan är öppen varje dag mellan 09.00-19.00 och biljetten kostar ca 5 €.
En annan men väldigt annorlunda grotta du måste besöka nära Sami är Melissanigrottan. Det här är en slags ”öppen” grotta där man går ned för en backe och sedan tar en liten båt som tar dig på en tur medan solstrålarna hittar ner genom hålet i marken längst där uppe. Taket i den första av de två kammarna som grottan består av kollapsade och bildade ett hål som idag är 40×50 meter. Från det hålet ner till vattnet är det ca 25 meter. Solen skiner genom hålet och ner i vattnet och det är därför vattnet är så otroligt klarblått här nere. Sjöns djup sägs vara mellan 10 och 30 meter. Det här är definitivt en fantastisk upplevelse för både stora och små.
En annan plats ni bara måste besöka och som man inte hör så mycket om är den övergivna byn Palia Vlachata som ligger ca 3 km från Sami. Tiden stannade här i byn den 12:e Augusti 1953 då den stora jordbävningen på 7,2 richter slog till. Byn förstördes helt och alla invånare var tvungna att överge den. Nu står den där tom på folk men nästan orörd. Husen, kyrkorna, torgen-allt står kvar. Det är något speciellt med att ta sig igenom alla gamla gator och titta runt i vad som för 60 år sedan var en by full av liv.
Samtidigt som den här byn står här övergiven 360 dagar om året så fylls den av folk under en vecka varje Augusti då ”Saristra Festivalen” hålls just här. Då kan man se på konserter, filmer, video-art, utställningar m.m i de här spöklika husen. En riktigt speciell upplevelse!