”Laid back” Elafonisos

Många av er har nog hört om Elafonisi på Kreta, men hur många av er har besökt Elafonisos, denna lilla vackra ö bara 10 minuters båttur från Peloponnesos?

Jag har varit här ett par gånger tidigare, men det för cirka 10 år sedan så jag kände att det var dags att i år ta mig dit igen. Varför? På grund av att jag endast behövde en sak av min semester i år… Avslappning (med ett stort A)!

Efter en dag och en övernattning i den underbara staden Monemvasia körde jag och min vän ned mot Neapoli i vår fina lilla hyrbil och kom inom en timme fram till den lilla ferry boat som skulle ta oss över till paradiset vid namn Elafonisos. I och med Corona så hade vi också duktigt förberett oss med ett så kallat ”self test” (köpt i apotek för 6 euro) som vi dock inte behövde visa upp. Båtarna går en gång i halvtimmen och kostnaden för att ta båten över det lilla sundet är på 1 euro per person och 11 euro för en liten bil och turen tar 10 minuter.

Läs gärna mer om hur man når ön här.

Så fort vi parkerade bilen på båten och tittade ut över sundet så slogs vi direkt av det som är så speciellt med Elafonisos – det helt magiska turkosgröna vattnet. Välkomnadet kunde inte ha varit bättre!

Vi skulle vara här i fyra dagar och njuta av lugnet, stillheten och öns otroliga och världsberömda stränder. Vi hade bokat in oss på ett litet och charmigt familjehotell vid namnet ”Anett Studios” som bara låg 200 meter från strandpromenaden. Hotellet var underbart med stora rum och nära till Elafonisos lilla och faktiskt enda ”stad” (om man kan kalla den för det) där tavernor och mindre affärer står på rad på den pitoreska strandpromenaden med den lilla bron över till Agios Spyridonas kyrkan, så där kände vi oss direkt hemma!

Elafonisos är inte en ö för den som vill ha mycket folk och liv omkring sig, eller som vill ha ett antal sevärdheter att besöka. Den här ön besöks främst av greker, italienare och fransmän som omftast kommit med en campervagn och turisteprioden når sin ”peak” här i augusti månad.

Som sagt så är sevärdheterna på Elafonisos endast dess vackra stränder och karja natur, punkt slut. Med sina 18,2 kvadratkilometer totalt är det inte en ö man behöver flera dagar på sig för att se, men man behöver dock ha en bil eller annat medel för att ta sig från ”staden” till de finaste stränderna som ligger cirka 10 – 15 minuters tur därifrån.

Så, som ni förstår så är detta en ö, med sina endast 100 invånare under vintermånaderna, bara för avslappning, sol och bad. Det första vi gjorde när vi kommit till vårt hotell och packat upp våra saker, var att ta på oss badkläder och ta oss ut på ett första äventyr till en av Greklands vackraste stränder, ”Simos beach”.

Från staden är det en cirka 15 minuter lång körtur dit och stranden har en fin parkering där man kan lämna bilen för att sedan gå den sista sträckan ner till vattnet. En skylt med orden ”This way to paradise” visar en vägen till något som bara an beskrivas som en dröm. ”Simos beach” är faktiskt inte en, men två stränder: ”stora” och ”lilla Simos”.

Den ”stora Simos” är mer vild och grund och besöks ofta av dem som tycker om vattensporter så som kite surf och lekar bland vågorna. Där hittar man också öns stora och välorganiserade Campingplats.

”Lilla Simos” är lugnare och mer organiserad, men i och med det så kan man här förvänta sig att betala en aning mer för ett set solstolar och parasol än vanligt. Faktiskt ganska mycket mer…

Då vi var otroligt trötta och det blåste friskt den dagen vi besökte ”Simos”, så bestämde vi oss för att lägga oss på ”lilla Simos” och njuta av våra drinkar och den fantastiska vyn. Här kan man stanna hela dagen då solstolarna kommer med en meny där man kan finna mat, dryck, glass, snacks och allt vad man kan behöva!

Efter många dopp i det underbara vattnet kände vi hur hungern smög upp på oss så vi tog oss in till ”staden” och satte oss på en fisktavernan ”Antonis”. Förutom att maten här var otroligt god så var också ägarna otroligt trevliga och pratglada! Det är nog en av de saker som jag tar med mig från denna resa till Elafonisos. Kanske är det på grund av att ön är väldigt liten och ”intim”, men sanningen är den att överallt där vi satte oss för en bit mat eller en drink så var personalen så gästvänlig och underbar!

Dagen efter vår ankomst bestämde vi oss för att se öns andra vackra (och mindre kända) strand som heter ”Panagia”. Om jag ska vara helt ärlig så är detta nog min favoritstrand sedan första gången jag besökte Elafonisos i år 2011. ”Panagia” är även den en lång sandstrand med turkosblåa vatten, men här råder det en mer vild och fri känsla. De få solstolar man kan hyra för dagen kostar mellan 5 och 10 euro (i stället för 40 euro på Simos) och man kan också här beställa kaffe eller annan dricka och enkel mat från sin solstol om man så vill. Det stora ”pluset” här är att det också värt att ta med en snorkel, då man faktiskt kan se otroligt vackra fiskar simma omkring i det relativt grunda vattnet!

Stranden ”Panagia” ligger bara en 5 minuters tur från ”staden” och då det ligger två större hotellkomplex bakom stranden så finner man också enkelt parkering.

Man kan även välja att bada vid stranden precis intill Elafonisos stad om man vill det. Även den håller en mycket hög standard och det kan passa bättre om man till exempel har små barn och vill bada på gångavstånd från hotellet man bor på.

Våra dagar på ön spenderades alltså med ett enkelt schema som hette: vakna, ta till stranden, äta lunch, vila på hotellet och gå ut för en kvällspromenad, middag och drinkar. Vad mer behöver man på sin semester?

Elafonisos har ett väldigt stort urval av resturanger och barer för sin storlek och ett ställe jag varmt kan rekommendera är ”all round” stället ”Stin akri”. Här kan man äta frukost, brunch, lunch och middag medan de också serverar riktigt goda coktails och sötsaker. ”Stin akri” ligger också precis vid strandkanten och har man tur så kan man få se en glimt av havssköldpaddorna när man äter sin våffla eller ”bannoffee” i solnedgången! Det här stället är magiskt!

Generellt så är maten på ön väldigt god och prisvärd och ett tips är att man håller sig till fiskrätter då fisken alltid är färsk här! De är också specialiserade på hummerpasta i området för den som kan tänka sig lite vardagslyx.

Besök tavernorna ”Aronis”, ”Antonis” och ”Ourania” för riktigt god mat!

Elafonisos stad rymmer även ett antal mindre butiker med kläder, skor och andra små saker som faktiskt är värda att besöka om man letar efter smakfulla souvenirer att ta tillbaka hem eller efter något fint för sig själv. Butiken ”Kapari” har både fina kläder och underbara handgjorda souvenirer och smycken!

Elafonisos är den perfekta ön för den som vill finna ro och som gläder sig åt långa timmar på stranden. Den som känner sig rastlös här på ön kan i alla fall glädja sig åt dagsutflykter till både staden Neapoli och till Monemvasia (som jag lovar att skriva om snart) och som ligger på andra sidan sundet.

Naturen på ön är ganska torr och det är svårt att tänka sig att ön fick dess namn (som direkt översatt till svenska betyder ”rådjurs-ön”) av dess många rådjur och på grund av att ön under antiken och senare år användes för jakt.

Men även om ön inte är täckt av höga träd eller skogar så är den ändå helt skyddad under EUs Natura2000 program då Elafonisos faktiskt är hem för många olika arter och en viktig plats för migrerande fåglar.

Kort och gott, så är denna ö en av de mindre grekiska pärlor som är värda att besöka. Då man inte kan nå Elafonisos lätt på grund av att den ligger långt ifrån större flygplatser och städer så är det en plats jag skulle rekommendera er att upptäcka i samband med en ”road trip” i det vackra Peloponnesos. Det går vissa flyg ner till Kalamata och därifrån kan man hyra en bil och ta sig till Elafonisos på ungefär 3 timmar. Om man kör ner hit från Aten så kan man räkna med en 6 timmars tur då vägarna efter staden Sparti är mindre och med många svängar.

Det finns dock inget bättre än att upptäcka en plats ”för sig själv”, och det är precis den känslan man får när man besöker Elafonisos. Här kan man släppa all vardagsstress och finna ron och lugnet som vi alla är i behov av.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.