Mitt Samos

Jag blev först bekant med ön Samos efter att min svenska pappa köpte ett litet traditionellt hus i Ano Vathi, den gamla delen av öns huvudort Vathi, tillsammans med några av hans vänner. Första gången jag reste till Samos med honom för att se huset och ön var Augusti 2007. Sedan dess har jag varit där ett antal gånger och varje gång har jag upptäckt något nytt. Det är också därför jag älskar Samos så mycket. Hur många gånger man än tar sig dit så har ön alltid något nytt att erbjuda.

Samos är en av de grekiska öarna som ligger i det östra Egeiska havet närmast Turkiet så det är en lång resa på 8 hela timmar om man vill ta sig dit med båt, vilket jag för det mesta gör då jag föredrar att ha min bil med mig. Sedan finns ju alltid alternativet som kallas flyg och som de flesta alltid tycker är smidigast. Flygresan från Aten tar bara 45 minuter och det finns dagliga flyg som går från Atens flygplats ut till ön. Det finns också många charter bolag som har regelbundna flyg till Samos från Sverige under turismens högsäsong så ni har alla goda möjligheter till att ta er ut till Samos.. Tro mig, den här ön är värd inte bara ett utan flera besök!

Låt mig nu dela med mig av mitt Samos och mina anledningar till varför jag tycker Samos är en av Greklands mest fantastiska öar!

Samos är en av Greklands största och bördigaste öar och har runt 44.100 invånare. Ön består övervägande av berg och har stora nivåskillnader, och är som bergigast i dess mitt, där berget Kerkis sträcker sig hela 1.434 meter över havet. Det gör att Samos erbjuder fantastiska utsiktsplatser, otroligt vackra bergsbyar och underbart grön och fruktbar natur som man inte ofta ser på andra grekiska öar. Ön har till och med vattenfall som man kan vandra till och bada i.

Kustzonen växlar mellan klippor och sandstränder så på Samos har du möjligheten att välja strand beroende på vad du tycker bäst om. Sand, klippor eller klappsten. Och det bästa är att ön är så pass stor att stränderna aldrig är riktigt fulla av folk. Här kommer bilder på två av mina favoritstränder!

Samos större orter:

Vathi är Samos huvudstad och ligger på öns norra sida. Vathi är en stor stad med allt man kan behöva. Här finns mängder av affärer, tavernor, resturanger, barer men även många hotell, museum samt öns stora sjukhus. Staden indelas i Ano Vathi (”höga Vathi”), som ligger utspritt över en bergssluttning och är den gamla, traditionella delen med de små och smala färgglada husen och i delen Kato Vathi (”låga Vathi”) som är den nybyggda delen av staden. Här finner man öns största hamn och på strandpromenaden som omger Vathi samlas alla under kvällstimmarna för en promenad eller en matbit.

Karlovassi är staden dit de flesta färjor som går till ön från Pireus hamnar i. Det är en mindre ort som dock spelat en viktig roll i öns ekonomi och historia vilket man jan se på de gamla ståtliga byggnaderna som finns här. Före andra världskriget exporterade Karlovassi lädervaror och var en industristad. Dessa byggnader som fungerade som läderindustrier finns fortfarande kvar vid stadens kust men står nu som övergivna och tomma spökbyggnader bara för att påminna om Samos storhet en gång i tiden. Nära Karlovassi finns Potami vattenfallen i vilka man kan bada samt en stor och fin klappstenstrand med många beach barer.

I staden finns faktiskt det Egeiska Universitetet representerat med tre naturvetenskapliga avdelningar: matematik, informations- och kommunikationssystemteknik samt statistisk och försäkringsfinansiell matematik. Universitetet har ungefär 2 000 studenter så staden är full av liv även under vintern.

Pythagorion, som fick sitt namn av Pythagoras som föddes och levde här, ligger på öns sydöstra del, och är kanske en av Samos mest turistiska orter. Pythagorion är en typisk hamnstad med många barer, resturanger, desertbutiker och affärer. I staden ligger även Logothetis-borgen, en viktig byggnad under befrielsekriget på 1820-talet.

Kokkari ligger längs den norra kusten, 10 kilometer väster om Vathi, och ligger i en halvcirkel runt stadens hamn. Det är den här lilla och väldigt vackra staden man oftast ser på vykort eler bilder från Samos då vattnet i hamnen ramas in av omgivande höjder. Här finns många hotell och många charterresor är just till Kokkari i Samos så man kan med all säkerhet säga att här hittar man alltid de flesta turisterna på ön.

De oförglömliga bergsbyarna:

På bergshöjderna i öns centrala delar finns flera mindre och otroligt vackra bergsbyar. Här uppe på höjderna finns också en tradition av att jobba med keramik, så här kan ni hitta fina handgjorda lerkärl och skålar.

Vourliotes är en av dem och ligger 320 meter upp på ett 1.025 meter högt berg, Profeten Elias berg. I byn ligger öns äldsta kloster som byggdes på mitten av 1500-talet.

Manolates är min favoritby och ligger 350 meter över havet en bit från Vourliotes. Härifrån har du en av öns vackraste utsikter och fina små gator kantade av familjetavernor med otrolig mat och små butiker med handgjorda saker som är värda ett besök. Ta dock alltid med er en kofta eller lättare jacka om ni ska upp hit på kvällen då det kan vara mycket kyligare än nere vid kusten.

Om ni är intresserade av att se mer än ”bara” vackra städer och stränder så har ön också många andra sevärdheter att välja bland.

Eupalinos tunnel ligger på berget Kastris bergssluttningar, nära Pythagorion. Tunneln byggdes på 530-talet f.Kr och byggdes för att försörja Pythagorion med vatten. Tunneln är hela 1.026 meter lång, och var genom berget sammankopplad med Aghiadeskällan i Mytilinibergen. Den första biten är mycket trång, vartefter den utvidgar sig till större grottor. Man kan gå igenom vissa delar av tunneln men inte hela tunneln är öppen för allmänheten.

Heraion på Samos är ett tempel som är helgat åt den grekiska gudinnan Hera.  Enligt den grekiska mytologin träffade Hera, som var född på Samos, sin man, den kända Zeus, vid floden Imvrassos varvid man uppförde templet. Det antika templet var bland de största i Grekland, och var 100 meter långt, 54 meter brett och 25 meter högt. Det fanns då 133 pelare, av vilken en återstår i dag. Det ersattes under 700-talet f.Kr av ett nytt tempel som var först med att ha dubbla rader av kolonner på templets framsida och senare började man bygga ett än större tempel. Detta tempel var 45 meter brett och 80 meter långt med minst 100 kolonner. Det är värt ett besök!

Alldeles intill tempelplatsen ligger också den lilla mysiag byn med samma namn, alltså Heraion, där man kan njuta av riktigt god fisk på en av de många fisktavernorna eller av en drink med vänner!

Samos är förrutom väldigt vackert även väldigt frodigt som sagt och de flesta känner nog till att ön odlar vindruvor och producerar otroliga viner och dessertviner men även oliver, fikon, bomull och tobak. Jag lovar er att ni kommer äta och dricka som kungar om ni bestämmer er för att besöka ön! Maten på Samos är influerat av de olika folk som genom historien har bebott ön och ni kan få smaka dessa traditionella recept runt om på ön. Gemista är en typisk specialitet från Samos, som består av ugnsbakade fyllda grönsaker såsom paprika, med en risfyllning med eller utan köttfärs i. För att få en riktigt speciell matupplevelse så kan jag varmt rekommendera den familjeägda tavernan ”To Scholeio” som ligger uppe i Ano Vathi bredvid den gamla skolan. Där serverar de alltid traditionella recept lagade med kärlek och med maten får man alltid en karaff lokalproducerat vin.

Vinet som odlas på Samos bär samma namn som ön och är ett av Greklands mest berömda viner. Det är ett sött vitt vin som man kan hitta överallt i världen vid det här laget.

Allt det som jag skrivit här ovan är bara några anledningar till varför jag personligen tycker om Samos så mycket som jag gör och om jag inte lyckats locka er till ön med mina ord så kanske några bilder till kan hjälpa!

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.