Grekiska ö-världen med MittGrekland.se

Markus Olsson heter personen bakom sidan Mittgrekland.se. Han har hunnit med att besöka 36 öar under sina många ö-luffar i Grekland och än har han inga planer på att sluta. Mittgrekland.se är tänkt att fungera som inspiration och ge dig som resenär nyttig information inför din resa. Dessutom blev Markus och hans sida valt till Årets Reseinspiratör 2015 av Apollo vilka han också bloggar för under sina ö-luffar.

Vi passade på att göra en liten intervju med Markus som du kan läsa här nedan.

Det är under mina öluffarresor i Greklands övärld som jag har kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland och framför allt till den grekiska övärlden.

1: Om man ska iväg på sin första ö-luff någonsin, vilken rutt skulle du rekommendera för att man ska få det bästa intrycket och upplevelsen av den grekiska ö-världen som gör att man vill tillbaka så fort chansen ges igen?

Jag skulle vilja svara alla rutter men om jag måste välja enbart en så skulle jag rekommendera en tur bland öarna i Kykladerna. Dels är själva öluffandet väldigt lättillgängligt i Kykladerna, dels är det så mycket Grekland som det kan bli utifrån den sinnebild som de flesta av oss har av Grekland med vitkalkadehus, blå detaljer och snirkliga stenlagda gränder.Genom åren har jag givetvis insett att Grekland har så mycket mer att erbjuda men som en första öluff tycker jag att en tur i Kykladerna verkligen skapar en återvändar-lust.
En bra ö att starta sin öluff på är Santorini som är lätt att ta sig till med både flyg eller båt. Från Santorini kan man sedan resa vidare till Ios, Naxos, Paros och en av mina ”hemmaöar”: Antiparos. Jag lovar att den som gör den rutten inte kommer bli besviken. På dessa öar finns otroligt fina stränder, vacker natur och härliga byar.

2: Vilken av alla de öar som du besökt har gjort starkast intryck på dig och varför?

Det här är verkligen en svår fråga att svara på. Nästan varje ö jag kommer till gör ett väldigt starkt intryck på mig och blir en ny favorit. Men öar som jag ständigt återvänder till är Naxos, Antiparos samt Sifnos och den ö som kanske ändå har lämnat allra störst intryck på mig är Sifnos. Jag älskar att vandra och Sifnos har riktigt fina vandringsleder och fler gånger har jag bara stått uppe i bergen och sugit i mig av de otroligt vackra vyerna som finns där.

3: Vi vet om att du uppskattar grekisk mat väldigt mycket med tanke på ditt instragramkonto och hemsida Mittgrekiskakök.se där du ger dig på att laga grekiska rätter. Har du någon personlig favorit och vilken maträtt skulle du tipsa om som många turister kanske inte har så bra koll på?

Jag skulle kunna leva på enbart Gyros Pork om jag fick bestämma så det är en självklar favorit och faktiskt ganska enkel att göra själv. Jag tror att de flesta av oss som reser till Grekland äter en Gyros men det som alla kanske inte möter på är en sådan enkel sak som en röra på gula ärtor, Fava. Den är enkel, väldigt användbar och så himla god. Själv föredrar jag att äta den med kapris, röd lök och olivolja. Mums!

4: Du brukar även passa på att ta några dagar i Aten under dina ö-luff så du har ganska bra koll på huvudstaden. Har du någon favoritplats som du ständigt återkommer till under dina besök här?

Ja, jag åker alltid till Aten i samband med mina öluffarresor. Antingen som en start på resan eller som ett avslut. Jag har verkligen kommit att älska Aten med allt vad hon serverar oss besökare. Det är lätt att strosa omkring bland turiststråken vilket jag absolut tycker att man ska göra men man får heller inte glömma bort att Aten har så mycket mer att erbjuda. En av mina favoritplatser är dock just en turistattraktion även om långt ifrån alla hittar dit. Det är det lilla destilleriet Brettos i området Plaka som i mitt tycke gör Greklands absolut godaste Ouzo. Väggarna är klädda med färggranna flaskor och gamla ekfat som fortfarande används för lagring. Hit går jag varje gång jag är i Aten och skålar i favoriten Ouzo Gold.

5: Till sist: Vad vill du se härnäst i Grekland?

Det finns så otroligt mycket jag skulle vilja se och uppleva i Grekland. Varje gång jag kommer dit får jag höra om nya fantastiska platser som jag vill besöka men en plats som jag har drömt om sedan länge är Meteora. Det ser helt magiskt ut med klippformationerna i sandsten som skapar ett helt unikt landskap. Och att man sedan har byggt uppe på dem är helt magiskt! Jag bara måste dit!

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.