Nafpaktos

Jag återvände till Aten för bara ett par dagar sedan efter min senaste utflykt till Lefkas (som ni kan läsa i ett tidigare inlägg). Jag fick dock se och uppleva så mycket mer än bara Lefkas under dessa fem dagar. På vägen dit valde jag att stanna upp en kväll – för att dela in resan i två mindre delar – så jag spenderade resten av dagen och natten i den lilla staden Nafpaktos som ligger på fastlandet vid den Korintiska bukten precis intill Rio-bron som går från fastlandet till Peloponnesos och Greklands tredje största stad Patras. Bilturen dit från Aten tar ca 2,5-3 timmar beroende på om man tar den större nya vägen eller de mindre gamla vägarna som jag tycker är mycket trevligare. Vad man än väljer så är vägarna i bra skick och körningen lätt.

Nafpaktos är en pittoresk liten stad som har ca 14.000 invånare och som är välbesökt av både greker och utländska turister men lyckas bevara sin speciella karaktär. Den venetianska borgen med sin vackra vy, den medeltida hamnen med sin romantiska atmosfär, de gamla byggnaderna, de stenlagda gränderna, de många caféerna och restaurangerna målar tillsammans upp en otroligt charmig bild.

Ju mer man promenerar och upptäcker den här fina staden – något man kan göra på en dag då den inte är så stor – desto mer förstår man att den har en rik historia.

Man ser här många stora aristokratiska gamla byggnader, många statyer runt om i staden, många torg och kyrkor från olika perioder. Sanningen är den att Nafpaktos (eller ”Nafpaktos – Lepanto”, som staden hette till en början) var ett politiskt-och militärt centrum redan från 500-talet e.Kr. År 1571 utspelade sig just här det viktiga sjöslaget av Nafpaktos då den ottomanska sjöstyrkan förstördes av de allierade kristna sjöstyrkorna. Staden tog del i den grekiska revolutionen 1821 och befriades från turkarna år 1829.

Men nog om de historiska aspekterna. Om ni besöker staden och vill lära er mer om dess historia så kan ni titta in i två av stadens museum ”Botsari” och ”Farmaki” som båda finns i centrum. Men, vad kan man då mer göra och se här i Nafpaktos?

För den badsugne finns det gott om stränder i området. Man kan till och med bada inne i staden då det finns en fantastisk strand med alla komforter (solstolar, parasol, caféer i närheten mm) som går precis från den medeltida hamn-muren och mot Rio bron, samt åt andra hållet. En kort biltur från staden finns också de fina stränderna Chiliadou och Monastiraki.

Staden är byggd amfiteatriskt och ger – med sina många smala gränder och trappor som leder upp till den fina gamla borgen – en chans för lite motion. Vägen upp är fantastiskt fin med färgglada hus, både äldre och nya, och en massa blommor som står i blom precis överallt. Ju högre upp man tar sig, desto finare blir vyn och tar man sig ända upp in i borgen och till klocktornet så får man se hela Nafpaktos samt den korintiska bukten med alla dess höga berg uppifrån. Det är en fantastisk vy. Nära hamnen går även Nafpaktos centrala gata där man hittar alla sorters affärer, caféer och barer.

Hamnen är stadens pärla. Den är så liten men så pampig på samma gång och på kvällen när solen faller ner i havet och hamnens ljus tänds är bilden magisk. Här finns också mycket att upptäcka – statyn på Miguel de Cervantes som tog del i Nafpaktos sjöslag bl.a samt alla fina gränder precis runt hamnen som idag är fyllda av barer och restauranger. Det är svårt att hålla sig borta från den så jag, som så många andra, valde att äta min middag på en närliggande restaurang med vy mot just hamnen.

Jag kan rekommendera Restaurangen ”Kouzina” som ligger på hamnens högra, lite lugnare sida. Här är maten fantastisk och man får den i stora lass och det till bra pris serverad av väldigt trevlig personal. De erbjuder både grekisk husmanskost och lite mer klassiska alternativ och allt smakar lika gott. Inte nog med allt detta så blir man efter måltiden bjuden på en rejäl portion efterrätt och det kan ju bara göra saker bättre! Jag hade turen att få vara med om ett strömmavbrott över hela staden när jag åt där på grund av ett blixtoväder som oväntat kom in, men det totala mörkret, de små tända ljusen överallt och den goda efterrätten gjorde hela upplevelsen ännu bättre.

Boende

I Nafpaktos finns väldigt många hotell då staden som sagt är välbesökt och det året om. Jag bokade ett rum på Hotellet ”Apollon Library Suites” som ligger precis på den centrala vägen som går igenom staden, ca 100 meter från den medeltida hamnen. Hotellet har ett 20-tal rum som vardera har ett eget tema och till ett väldigt bra pris fick vi något utöver det vanliga. Rummet jag och min käreste bodde i var ca 30 kvadratmeter stort på översta våningen med vy ut mot borgen och det lummiga berget. Vi hade eget kök och rummet var väldigt fint inrett och rent och fräscht. Personalen som jobbar här var väldigt trevlig och hjälpsam med tips om staden och framtida besök. Inte nog med allt detta så åt jag nog mitt livs största och godaste frukost här på morgonen innan det var dags att ta mig vidare till Lefkas!

Jag kan inte annat än rekommendera att ni som planerar att besöka Nafpaktos i framtiden kollar upp om det finns något ledigt rum på ”Apollon Library Suites”. Ni kommer inte bli besvikna.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.