Nafplio

Den vackra staden Nafplio ligger på den nord-östra delen av Peloponnesos och med bil från Aten tar det ca 2 timmar att ta sig hit. Staden har en rik historia och var bland annat Greklands huvudstad 1821-1834.

Det tydligaste tecknet idag på att staden har lång historia är Palamidi-fortet som är byggt på en 216 meter hög kulle i utkanten av staden. Vart man än sitter i gamla delen av staden så ser man kullen med det imponerande fortet rakt över sig. Venetianerna byggde fortet 1686-1715 under sin andra ockupation av staden. Idag är fortet öppet för allmänheten och för att ta sig ända upp till toppen av kullen går man i en trappa på 913 trappsteg men alla stegen är värda mödan då utsikten från toppen är fantastisk. Härifrån bjuds man på en vy över hela staden och bukten ”Argolida”. För att ta sig in i själva fortet som ligger på toppen måste man betala en inträdesavgift på 8 euro men är man bara ute efter en härlig trappvandring med tillhörande vy behöver man inte gå hela vägen ända in i fortets gamla faciliteter. Om man inte har lust eller ork att klättra upp för alla trappsteg så går det att åka bil ända upp till fortets östra sida.

Idag bor det ca 33,000 invånare i Nafplio men under hela året utökas det antalet med tusentals turister, både utländska och grekiska, som vill uppleva staden för dess charm och romantiska anda. Nafplio är rätt så speciellt på det sättet att det är en ”året-runt-stad”, den har allt. Man kan spendera en hel dag inne i staden utan problem.

Det finns många små fina och färgglada sidogator som inbjuder till utforskning och som ofta gömmer mindre butiker, caféer och restauranger. Den stora promenadgatan går tvärs genom den gamla stadskärnan, från ena sidan till den andra. Här finns mängder med butiker – allt från lokalproducerade produkter till klädesaffärer och restauranger.

Vi rekommenderar ”To Anapliotiko mpakaliko” – en underbar butik med lokalproducerade delikatesser av alla slag på gatan Plapouta. Ta er hit om ni vill ta med er en god souvenir tillbaka hem.

Som sagt så tar er promenadgatan genom gamla stan, från den gröna parken där stadens gamla tågstation fortfarande står kvar som en prydnad och in till det stora och öppna ”Syntagma-torget” där restauranger, caféer och tavernor ligger uppradade. Här finns även Nafplios arkeologiska museum.

På kvällarna är det fullt med lekande barn här som övervakas av sina föräldrar från någon av restaurangerna. Det är ett härligt myller på torget och att bara sitta här med en god dryck och titta på allt som ständigt händer är väldigt rogivande.

Nere vid stadens hamn finns många caféer fint uppradade längs med strandpromenaden. Härifrån blickar man ut över Argolidabukten men också över det gamla fortet ”Bourtzi” som ligger en bit ut i havet på en liten ö. Bourtzi byggdes år 1473 av Venetianerna och användes först som ett försvar mot pirater och fiender som kom sjövägen. I början av 1800-talet tog grekerna tillbaka fortet och använde det som ett fort. Fortet har agerat fängelse under grekiska revolutionen och här satt Theodoros Kolokotronis som var en revolutionens krigsfader. Från 1930-1970 fungerade Bourtzi faktiskt som hotell men idag är det enbart en turistattraktion som man kan ta sig till med en liten båt.

Strandpromenaden fortsätter där staden slutar och slingrar sig runt den stora klippan i utkanten av staden. Den tar en vidare på en vacker promenad med havet på ena sidan och en kaktusbeklädd bergsvägg på den andra. Det är också här man hittar stranden som ligger lite skymd av pinjeskog. Stranden är väldigt fin och inbjudande trots att den omges av skal av icke färdigbyggda hotell. Stranden ligger vid foten av kullen som Palimidi-fortet är byggt på och det är endast en kort bit från stranden som trappan som slingrar sig upp mot toppen av kullen börjar.

Nafplio ger en känsla av en storstad som blandats med en by. Staden är fräsch och upprustad med nya, moderna byggen men också gamla hus som smälter in bra och ger en härlig mix av gammalt och nytt. De smala gränderna och sidogatorna skänker även dom tankarna på en vacker by. Nafplio har mycket att visa upp men för oss räcker det gott och väl med två hela dagar här för att uppleva staden till sin fullo.

Att ta sig hit:

Med bil från Aten tar man den stora motorvägen ”Attiki Odos” mot Korinthos. Sedan följer man skyltarna mot Tripoli och Kalamata som i sin tur kommer leda mot vägar som skyltar till Nafplio. Det är väldigt bra skyltat hela vägen och vägarna är mycket bra att köra på. Tänk på att Greklands motorvägar har väldigt många tullar som kostar en slant att passera. En enkelriktad resa till Nafplio från Aten kostar lite över 10 euro.

Det går även bussar från Aten och andra städer i Grekland till Nafplio så det finns goda möjligheter att besöka Nafplio oavsett vart ni befinner er.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.