Tips till dig som väljer att resa till Grekland sommaren 2020

Det här året har inte varit likt något annat, och den här sommaren är också speciell. Coronaviruset har ändrat våra liv något otroligt och på så många olika sätt så vårat sommarresande är inget undantag.

Många har avbokat sina resor och kommer spendera sin semester på ”hemmaplan” medan andra väljer att fortfarande ta sig utomlands inom kort för att njuta av sin semester på det ”traditionella” viset. Nära en strand någonstans i vackra Grekland. Men även de som har valt att resa har många obesvarade frågor i tankarna vilket gör det lite mer nervöst att ta steget.

Jag vill med det här inlägget hjälpa er som redan bokat er resa till Grekland men också er som fortfarande funderar på det att förstå hur situationen är just nu i Grekland samt ge er tips på vad ni ska förvänta er när ni väl landat på ert resemål.

Situationen just nu i Grekland

Grekland har under Coronakrisen prisats som ett av Europas ”säkraste” länder som hanterat situationen snabbt och effektivt, och sanningen är den att antalet fall i Grekland är relativt lågt. Många oroar sig att öppningen av landets gränser för turister kan komma att ändra denna positiva trend men samtidigt så är Grekland väl förberett och utrustat (från de stora städerna till alla öarna) att hantera alla sorters senarior gällande Coronavirusets spridning. Så länge varje resenär också tar ansvaret att försäkra sig om att de inte bär på viruset och tar med sig det på sin semester så kommer Grekland antagligen förbli ett av den här sommarens absolut säkraste resemål.

När du väl reser till eller inom Grekland så kan du bli tillbedd att fylla i ett formulär med kontaktuppgifter och destination för säkerhetsskäl och det kan också tillkomma slumpmässiga tester av passagerare på flygplatser eller hamnar. Om (och bara om…) ens test skulle komma tillbaka positivt så blir man tvungen till karantän i 14 dagar. Det betyder att man inte ens får gå ut för att köpa mat och att man inte får träffa andra personer under de 14 dagarna. Om man bryter sin karantän i Grekland och blir påkommen så är böter för det på hela 5000 euro!

Fram till den 20:e Juni låg antalet smittade totalt på 3256 personer och antalet döda av smittan totalt på 190 personer. Det betyder att det är en väldigt liten risk att bli smittad i Grekland, om man såklart (och som vi alla borde göra, om vi åker på semester eller inte) följer riktlinjerna som finns för att vi alla ska förebygga att sprida smittan.

Grekland lever på sin turism och landet har gjort allt det kan för att vara i den positionen att kunna öppna upp landet i tid och för att rädda den större delen av turistsäsongen för att inte känna av ett allt för stort ekonomiskt efterskalv. Det mesta, om inte alla verksamheter, har nu öppnats upp i Grekland men landet har fortfarande stränga regler gällande fungerandet av barer, resturanger, gym och till och med organiserade stränder med solstolar och parasoll. Det som är viktigt att ha i åtanke om man väljer att resa är att dessa regler kontrolleras dagligen och att man kan få en stor böter om man inte följer dem. Så var försiktiga och fråga någon om ni inte vet.

Så vad måste man tänka på som turist?

Först och främst så kan det vara bra att köpa en box med kirurgiska masker (de klassiska blå) och ta med sig på resan. Man kan även finna dem i Grekland såklart, men eftersom förfrågan där (på grund av att reglerna där gällande bärandet av mask är hårdare) är större, så kan det vara så att apoteket man besöker inte har några kvar på lager. Man måste nämligen bära mask på alla inomhusplatser där man stöter på mer folk.

Det betyder att man måste bära mask när man befinner sig i:

  • stora köpcenter
  • mindre butiker med mycket folk i
  • hårfrisörer och nagelsalonger eller liknande
  • bussar, tåg, metro, flyg, båtar (så länge man sitter inne) och taxi
  • sjukhus
  • museum och arkeologiska platser med många besökare

Nummer två man ska tänka på är att man även i Grekland följer regeln för 2 meters avstånd från varandra om man till exempel står i en kö eller handlar i en butik. Det betyder också att de flesta ställen med bord och stolar eller solstolar (dvs resturanger, barer, cafeer eller organiserade stränder) borde ha ställt upp sin utrustning på ett säkert avstånd, men även om de inte har det, se då till att du alltid sitter med minst 2 meters avstånd från din ”granne”.

Tredje saken man bör tänka på är att bära med sig en lite handsprit i väskan då man, speciellt på en turistdestination, kommer i kontakt med många mer människor än man tror. Det kan vara bra att desinfektera sina händer efter att man varit på en toalett vid stranden eller handlat på supermarket, eller kanske klappat på en väldigt trevlig hemlös hund eller katt.

Vart man ska vända sig om man känner sig sjuk

Om, mot all förmodan, du skulle känna dig sjuk eller ha symptom av corona-smitta medan du befinner dig på semester i Grekland så är det första du ska göra att stanna på ditt hotellrum och undvika kontakt med andra människor. Därefter ska du uppsöka medicinsk vård.

Alla hotell är utrustade och har möjlighet att hjälpa dig till en doktor eller kalla in en doktor som kan testa dig. Om det skulle vara fallet så kommer doktorn ställa en massa frågor om din vistelse i Grekland fram till detta. Viktigt är också att man i dessa fall kontaktar Greklands ”Nationella Folkhälsoorganisation EODY” (på telefonnummer: 1135 från grekiskt telefonnummer eller +30/210-5212054 från alla telefonnummer).

Länkar till sidor med extra information för att hålla er uppdaterade

http://www.visitgreece.gr/en/home/frequently_asked_questions

http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19

https://greece.greekreporter.com/category/greek-news/

https://eody.gov.gr/en/ – Greklands Nationella Folkhälsomyndighet

Som sagt så tror jag inte att man som turist kan finna en mer ”säker” destination än Grekland i sommar om man nu väljer att resa ned till solen. Så länge vi alla personligen tar vårat ansvar att göra vårat bästa för att inte sprida smittan så kan den här sommaren bli en sommar nästan som alla andra. Det viktiga är ju ändå att vi alla njuter av våra lediga dagar och tar vara på varandra!

Mejla mig gärna genom ”kontakta mig” om ni har fler frågor så ska jag göra mitt bästa för att svara!

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.