Trikala Korinthias

Bergsbyn Trikala Korinthias, 144 km med bil från Aten, består egentligen av tre delar som ligger på tre olika höjder. Först kommer Kato Trikala som ligger 900m uppför berget Kyllini. Centralt i Kato Trikala finns ett fint stenlagt torg där man kan sitta i skuggan av två väldigt gamla och väldigt stora lönnträd och ta en kaffe på en av de traditionella tavernorna och caféerna. Vid torget finns också Agios Dimitrios, en kyrka från 1697, med vackra väggmålningar.
I mitten ligger Mesaia Trikala och sist men inte minst Ano Trikala som är beläget 1100 meter över havet. Ano Trikala har många stenhus-och kyrkor bevarade från 1500 och-1700-talet som t.ex. kyrkan Agios Nikolaos som har väggmålningar från 900-talet kvar.

Vägen upp är fantastisk vacker och slingrar sig upp för bergen. Hela tiden bjuds det på vyer som gör att man vill stanna bilen och plocka fram kameran. Eller varför inte stanna längs vägkanten och plocka färsk rosmarin. Vägarnas kvalité är bra och det är inga problem vid mötande trafik.

Trikala Korinthias har länge varit ett känt resmål för grekerna. Ryktet spred sig till och med över Medelhavet till Egyptens dåvarande kung som flera gånger tog sig hit under mitten av 1900-talet. Då det ligger uppe i bergen är klimatet betydligt svalare men också torrare vilket var något kungen uppskattade. På den tiden fanns inga bilvägar upp så det är lätt att tycka synd om packåsnorna och tjänstefolket som fick slita till fots hela vägen upp med packning på ryggen och en kung i bärstol.

Sommartid ligger temperaturen runt 20-25 grader och om vintern är det minusgrader och mycket snö. En bilfärd på ca 20 min från Ano Trikala finns Zireia-centret, som drivs av Grekiska Alpinklubben, och som är ett populärt tillhåll för vintersportare. Där finns skidbackar för yngre barn, för nybörjare och de mer erfarna. Om man tröttnar på skidbacken och vill bryta av med något annat finns det snöskoter och pulkor att hyra. Man kan också åka långfärdsskidor. Vid centret finns en fjällstuga som fungerar som restaurang om hungern eller törsten blir stor. Om ni hyr snöskoter (eller fyrhjuling) går det att komma till sjön LimniDasiou och Hermes-grottan. Sägnen säger att det är i den grottan som Hermes, Gudarnas budbärare, föddes. Grottan har både stalaktiter och stalagmiter. Landskapet runt skidcentret erbjuder dessutom fina leder för vandrare men också för mountainbikes och 4*4s.

Det finns väldigt många fina hotell i Trikala Korinthias och inte sällan erbjuder dom en utsikt mot de mäktiga bergstopparna och dalarna som omger byn.

Missa inte kommande
resmål!

Fyll i din e-mail så får du ta del av våra nya inlägg.